Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή «μεγάλης σημασίας» για την ανάπτυξη αναγνωριστικού δορυφόρου, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ, την επομένη της εκτόξευσης αυτού που η Νότια Κορέα θεώρησε ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς.
Παρά τις δρακόντειες διεθνείς κυρώσεις, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε σειρά-ρεκόρ οπλικών δοκιμών τον Ιανουάριο, προτού αναστείλει τις εκτοξεύσεις για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Χθες Κυριακή το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι εντόπισε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Το Yonhap μετέδωσε ότι ο πύραυλος αυτός πιθανόν βλήθηκε από αυτοκινούμενο εκτοξευτήρα, αφού ανυψώθηκε σε απότομη κλίση, κάτι που κατά το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων άφηνε να εννοηθεί πως επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς.
Ωστόσο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA, ανέφερε ότι κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν χθες Κυριακή σε δοκιμή «μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη δορυφόρου αναγνώρισης». Κατά το KCNA, η δοκιμή του δορυφόρου επέτρεψε να «επιβεβαιωθούν τα χαρακτηριστικά και η ακρίβεια της λειτουργίας του συστήματος φωτογράφισης υψηλής ευκρίνειας, του συστήματος μετάδοσης δεδομένων και των μέσων ελέγχου του υψομέτρου».
Η Rodong Sinmun, επίσημη εφημερίδα του Κόμματος Εργαζομένων, στην εξουσία στη Βόρεια Κορέα, δημοσίευσε δύο φωτογραφίες που εικονίζουν την κορεατική χερσόνησο από το διάστημα. Η ανάπτυξη στρατιωτικού αναγνωριστικού δορυφόρου, όπως και των υπερηχητικών όπλων που δοκιμάστηκαν πρόσφατα, ήταν ανάμεσα στα κυριότερα σχέδια στο πεδίο της άμυνας που ανήγγειλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, την περασμένη χρονιά.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάπτυξη αναγνωριστικού δορυφόρου παρέχει στη Βόρεια Κορέα κάλυψη για τη δοκιμή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), καθώς οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται για να τεθούν δορυφόροι στο διάστημα μοιράζονται πρακτικά την ίδια τεχνολογία.
«Η Βόρεια Κορέα υπάρχουν υποψίες εδώ και καιρό» ότι χρησιμοποιεί τις εκτοξεύσεις αυτού του είδους «ως προκάλυψη για δοκιμές» ICBMs, ανέφερε ο αναλυτής Τζόσουα Πόλακ μέσω Twitter. Οι διαστημικές δοκιμές «μπορεί να προσφέρουν στον Κιμ Γιονγκ Ουν έναν νομότυπο τρόπο να παρακάμψει την υπόσχεσή του τον Απρίλιο του 2018 να ‘αναστείλει’ τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων», πρόσθεσε ο κ. Πόλακ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών Μίντλμπερι.