Στην εκτίναξη του πληθωρισμού εστίασαν την προσοχή τους οι υπουργοί Οικονομικών, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Όλοι οι υπουργοί αναγνώρισαν τον αντίκτυπο από την άνοδο των τιμών, παραμένει πάντως η αρχική μας άποψη ότι ο πληθωρισμός, αν και θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα αρχίσει να υποχωρεί μέσα στο έτος, καθώς θα βελτιώνεται η κατάσταση στην πλευρά της προσφοράς με την αποκατάσταση των αλυσίδων εφοδιασμού. Επίσης το υψηλό επίπεδο των καταθέσεων που έπαιξε ρόλο στην άνοδο των τιμών θα αρχίσει σταδιακά να μετριάζεται», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στην ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, δήλωσε ότι είναι ισχυρή παρά τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτό δείχνει τη θετική επίδραση που είχαν τα μέτρα που δρομολογήθηκαν για να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας.
Στα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας έχουν επιστρέψει οι οικονομίες πολλών χωρών, σημείωσε, ενώ άλλες επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σοβαροί κίνδυνοι και προκλήσεις, επεσήμανε.
Η ταχύτητα της ανάκαμψης αυτή τη φορά υπήρξε πολύ μεγαλύτερη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι αναφέροντας ότι στο παρελθόν χρειάστηκαν μέχρι και επτά χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης. «Αυτή την φορά, ήδη από το τέλος του 2021 είχαμε επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ προ της κρίσης», δήλωσε. «Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις μπροστά μας και η σημαντικότερη είναι να μην έχουμε μια καταστροφή στο επίπεδο των κοινωνιών».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δείχνει πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν την περίοδο της κρίσης ήταν οι κατάλληλες. «Κάθε κρίση είναι διαφορετική και είναι δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις για αυτή την κρίση σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ή την κρίση του ευρώ όπου μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες έπρεπε να διορθωθούν σε πολλές χώρες, αυτό έγινε με επιτυχία αλλά ήταν επώδυνο», σημείωσε.
«Αυτή τη φορά είχαμε επίσης ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό τομέα, οι τράπεζες μας δεν ήταν το πρόβλημα, αντίθετα ήταν μέρος της λύσης. Τέλος, μπορούμε σήμερα να δουλέψουμε με μια πιο ισχυρή θεσμική αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν», δήλωσε. «Όλα αυτά μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να δείξουμε στις αγορές ότι σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι και αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη», είπε καταλήγοντας.