ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Τουρκία: Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη 223 στρατιωτικών ως υπόπτων για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 223 στρατιωτικών, που υπηρετούν σ' ολόκληρη τη χώρα και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ως υπόπτων για διασυνδέσεις με ένα δίκτυο το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 223 στρατιωτικών, που υπηρετούν σ' ολόκληρη τη χώρα και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ως υπόπτων για διασυνδέσεις με ένα δίκτυο το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μεταδίδουν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές αναζητούν τους υπόπτους σε 49 επαρχίες στην Τουρκία και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο TRT Haber. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 100 από τους υπόπτους αυτούς ανήκουν στον στρατό, ενώ 41 στην Πολεμική Αεροπορία και 32 στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Στα τρία χρόνια των διώξεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακισθεί και περιμένουν να δικασθούν και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν επικρίνει το μέγεθος της καταστολής λέγοντας πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ερντογάν-Μίτσκοσκι στην Κωνσταντινούπολη για οικονομική συνεργασία

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τη στενή και στρατηγική συνεργασία Βόρειας Μακεδονίας-Τουρκίας και εκφράζοντας αμοιβαία ικανοποίηση για τις άριστες σχέσεις.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 15 χρόνια σε δικαστικό για απόπειρα γυναικοκτονίας

Δικαστικός στην Κωνσταντινούπολη που πυροβόλησε δικαστή με την οποία είχε σχέση καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης, εκ των οποίων πάνω από τρία με αναστολή. Η γυναίκα τραυματίστηκε, ενώ ο δράστης συνελήφθη στον τόπο του εγκλήματος.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική Μάντζου για δήλωση Μητσοτάκη σχετικά με το casus belli στην Τουρκία

Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Κ. Μητσοτάκη ότι ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που έθεσε το casus belli στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας την παρέμβαση Παπανδρέου το 2011 στο Ερζερούμ.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάσχεση άνω του ενός τόνου ναρκωτικών από τα τουρκικά τελωνεία στα σύνορα

Οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν πάνω από έναν τόνο ναρκωτικών, κυρίως μεθαμφεταμίνη, ηρωίνη και όπιο, κρυμμένα σε νταλίκα στα Ύψαλα στα σύνορα με Ελλάδα. Η αξία τους ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Το όχημα προερχόταν από το Ιράν.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για ειρήνη από την Ίμβρο

Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ίμβρο η μνήμη των Αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, παρουσία Οικουμενικού Πατριάρχη, Πατριαρχών Ρουμανίας και Βουλγαρίας και πλήθους πιστών. Τονίστηκε η ενότητα και η ανάγκη για ειρήνη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσε το casus belli στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιδιώκει ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαχειριστεί και κρίσεις. Υπενθύμισε τις σημαντικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας πως δεν υπήρξε υποχώρηση σε εθνικές θέσεις.