ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Τουρκία: Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη 223 στρατιωτικών ως υπόπτων για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 223 στρατιωτικών, που υπηρετούν σ' ολόκληρη τη χώρα και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ως υπόπτων για διασυνδέσεις με ένα δίκτυο το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 223 στρατιωτικών, που υπηρετούν σ' ολόκληρη τη χώρα και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ως υπόπτων για διασυνδέσεις με ένα δίκτυο το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μεταδίδουν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές αναζητούν τους υπόπτους σε 49 επαρχίες στην Τουρκία και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο TRT Haber. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 100 από τους υπόπτους αυτούς ανήκουν στον στρατό, ενώ 41 στην Πολεμική Αεροπορία και 32 στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Στα τρία χρόνια των διώξεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακισθεί και περιμένουν να δικασθούν και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν επικρίνει το μέγεθος της καταστολής λέγοντας πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: CHP καταγγέλλει «πολιτικό πραξικόπημα» και ένταση στα γραφεία

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η ακύρωση του συνεδρίου του CHP και της εκλογής Οζέλ από το Εφετείο Άγκυρας. Αντιπολίτευση και CHP μιλούν για πολιτική παρέμβαση και πλήγμα στη δημοκρατία, σύμφωνα και με τον Ιμάμογλου.
Αγορά στην Κωνσταντινούπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 428 ακτιβιστές του «Παγκόσμιου Στόλου Sumud» επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη

Οι ακτιβιστές του «Global Sumud», που συνελήφθησαν από το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα, επέστρεψαν με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, τους υποδέχθηκαν συγγενείς και αξιωματούχοι, ενώ υπήρξε φροντίδα για τους τραυματίες.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα για ενότητα και αγώνα στο CHP – Έντονες πολιτικές αντιδράσεις

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία προκάλεσε η ακύρωση του συνεδρίου του CHP που ανέδειξε τον Οζγκιούρ Οζέλ. Ο ίδιος μίλησε για συνέχιση του αγώνα, ενώ το κόμμα απέρριψε την απόφαση και κάλεσε τα μέλη σε κινητοποιήσεις.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αντικατάσταση Οζγκιούρ Οζέλ από τον Κιλιτσντάρογλου στην αντιπολίτευση

Δικαστήριο στην Άγκυρα ακύρωσε το συνέδριο του CHP που ανέδειξε τον Οζγκούρ Οζέλ, επαναφέροντας δικαστικά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ηγεσία του κόμματος. Η απόφαση αφορά το 38ο Συνέδριο του CHP.
Λογότυπο Deutsche Welle
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος της DW, Αλιτζάν Ουλουντάγ

Το δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Αλιτζάν Ουλουντάγ, ο οποίος βρισκόταν προφυλακισμένος για τρεις μήνες κατηγορούμενος για αναρτήσεις κατά του Τούρκου προέδρου.