ΓΔ: 1399.26 0.12% Τζίρος: 69.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:26:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

ΕΕ: Κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες στο Μινσκ

Για να σταματήσει τις παράνομες διελεύσεις μεταναστών από τη Λευκορωσία, η ΕΕ ετοιμάζει «ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις» κατά του Μινσκ. Η υιοθέτηση κυρώσεων απαιτεί την ομοφωνία των «27» και θα τεθεί υπό συζήτηση.

H ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στις αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που παίζουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων και μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία. Αυτό τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή δήλωση της Προέδρου Φον ντερ Λάιεν.

Η λίστα των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν μετανάστες από τρίτες χώρες προς το Μινσκ, βρίσκεται υπό εξέταση και η Επιτροπή δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ανακοινώσει τα ονόματα των εταιρειών αυτών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε ότι μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης που βρίσκονται στο «ραντάρ» της Επιτροπής είναι και η Ρωσία. Συγκεκριμένα ανέφερε άλλες δεκατέσσερις τρίτες χώρες, από τις οποίες εξετάζεται ο αριθμός πτήσεων προς το Μινσκ: Μαρόκο, Συρία, Ιράν, Κατάρ, Νότια Αφρική, Σομαλία, Ινδία, Σρι Λάνκα, Βενεζουέλα, Αζερμπαϊτζάν, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη και Υεμένη.

Ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε ότι το καθεστώς Λουκασένκο ενορχηστρώνει το κύμα των μεταναστών προς την ΕΕ, με έναν «απάνθρωπο» και «παράνομο» τρόπο. Εντοπίζουν τους πελάτες-ταξιδιώτες μέσω φαινομενικά επίσημων οδών (πρεσβείες, προξενεία κτλ), τους παρέχουν βίζα, αεροπορικά εισιτήρια και μεταφέρονται στο Μινσκ από όπου οδηγούνται στα σύνορα της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας.

«Το καθεστώς Λουκασένκο συμπεριφέρεται ως γκάγκστερ που προσπαθεί να υπονομεύσει την ΕΕ με υβριδική επίθεση κατά των κρατών-μελών του», τόνισε ο Πίτερ Στάνο. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά των αρχών της Λευκορωσίας σε τέσσερα στάδια. Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της χώρας, αλλά και σε 15 οντότητες και 166 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στον ίδιο το Λουκασένκο και σε δύο γιούς του.

Για να σταματήσει τις παράνομες διελεύσεις μεταναστών από τη Λευκορωσία, η ΕΕ ετοιμάζει «ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις» κατά του Μινσκ. Η υιοθέτηση κυρώσεων απαιτεί την ομοφωνία των «27» και το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης, Γιενς Ανταλμπέρ, είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, περίπου 2.000 μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένως δηλώσει «έτοιμη» να συνδράμει την Πολωνία μέσω των ευρωπαϊκών οργανισμών (Frontex, EASO, Europol), ωστόσο η Πολωνία δεν έχει ζητήσει ακόμα τη συνδρομή της ΕΕ, σε αντίθεση με τη Λετονία και τη Λιθουανία. Η Πολωνία δεν έχει ζητήσει ούτε τη συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα, καθώς πλησιάζουν οι κρύες ημέρες του χειμώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Σοκαριστικές οι εικόνες στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας

«Πολλά αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να στείλουν ανθρώπους από τη Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία κι από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα», επεσήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καταδικάζει την εισροή παράνομων μεταναστών στη Λιθουανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την εισροή παράνομων μεταναστών στη Λιθουανία που αποφασίστηκε να γίνει επιτρεπτή από τη Λευκορωσία.