Εκτενές ρεπορτάζ για τη δήλωση υποστήριξης του Κινέζου Πρόεδρου, Σι Τζινπίνγκ, στις ελληνικές προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρενέβη στην πολύχρονη αντιπαράθεση, προσφέροντάς βοήθεια στην Ελλάδα να ανακτήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από την Βρετανία», αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου έγιναν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο μουσείο της Ακρόπολης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, γνωστά και ως "Ελγίνεια", είναι Γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον αρχαίο Ναό του Παρθενώνα. Αφαιρέθηκαν πριν από, περισσότερα από 200 χρόνια, από τον Λόρδο Έλγιν, πρέσβη της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και σήμερα φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο», αναφέρει το ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, επισημαίνοντας παράλληλα πως για δεκαετίες η Ελλάδα ζητά να τής επιστραφούν, χωρίς όμως να εισακούγεται από την βρετανική πλευρά.
Αφού επισημαίνεται πως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ζήτησε από τον Κινέζο Πρόεδρο την υποστήριξή του «στην διπλωματική αντιπαράθεση με τη Βρετανία», γίνεται αναφορά στις δηλώσεις, τόσο του κ. Παυλόπουλου όσο και του κ. Σι Τζινπίνγκ. «Η θέση των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι εδώ και όχι στο βρετανικό Μουσείο» του είπε ο κ. Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας πως το βρετανικό Μουσείο τα κατέχει παράνομα.
«Συμφωνώ απολύτως μαζί σας» του απάντησε ο κ. Σι Τζινπίνγκ. «Όχι μόνο θα έχετε την υποστήριξή μου, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε μαζί σε αυτό» είπε, αναφέροντας πως και η Κίνα προσπαθεί για την επιστροφή δικών της αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται σε μουσεία ανά τον κόσμο.
Το ρεπορτάζ του CNN σημειώνει ακόμα, πως παρά τις αντιρρήσεις του βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο επέστρεψε μια συλλογή από χάλκινα αρχαία αντικείμενα στη Νιγηρία, τα οποία είχε αποκτήσει πριν έναν αιώνα (έστω κι αν η επιστροφή ήταν σε προσωρινή βάση, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ), ενώ τον περασμένο Ιούνιο, εκπρόσωποι του Μουσείου ταξίδεψαν στο Νησί του Πάσχα για να συζητήσουν αίτημα για επιστροφή του διάσημου αγάλματος «Hoa Hakananai a» και άλλων αντικειμένων στο νησί της Πολυνησίας.