ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Επίθεση Κινέζων χάκερ στην Εθνική Ένωση Μεταποίησης των ΗΠΑ

Την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κορυφώνονται, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι το Πεκίνο προσπάθησε να κερδίσει και με άλλους τρόπους τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Κινέζοι χάκερ φέρονται να παραβίασαν το σύστημα ενός κλαδικού φορέα για τις αμερικανικές μεταποιητικές εταιρίες, ο οποίος συνέβαλε στη διαμόρφωση των εμπορικών πολιτικών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Η Εθνική Ένωση Μεταποίησης (NAM) έπεσε θύμα χάκερ φέτος το καλοκαίρι και προσέλαβε μια εταιρία κυβερνοασφάλειας, η οποία κατέληξε ότι η επίθεση προήλθε από την Κίνα, δήλωσαν οι δύο πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η εταιρία ασφάλειας, η οποία δεν κατονομάστηκε, προχώρησε στην εκτίμηση αυτή βάσει της χρήσης εργαλείων και τεχνικών που στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με γνωστές ομάδες Κινέζων χάκερ.

Η παραβίαση του εσωτερικού δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών ενός πανίσχυρου κλαδικού φορέα της Ουάσινγκτον δείχνει το πώς η Κίνα έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει ένα πλεονέκτημα στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Δεν είναι σαφές ποια στοιχεία υπεκλάπησαν. Η NAM προσέλαβε μια ανεξάρτητη εταιρία κυβερνοασφάλειας για να αντιμετωπίσει την παραβίαση και να σταματήσει την εισβολή.

Η εκπρόσωπος Έριν Στρίτερ δήλωσε ότι δεδομένου του κύρους της NAM «γνωρίζουμε ότι είμαστε στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Εντοπίσαμε ύποπτες δραστηριότητες που σχετίζονται με συγκεκριμένα συστήματα της εταιρίας και ερευνήσαμε το θέμα». Πρόσθεσε ότι το δίκτυό τους είναι τώρα ασφαλές.

Οι δύο πηγές και ένα ακόμα πρόσωπο με γνώση της επίθεσης δήλωσαν ότι οι Κινέζοι χάκερ επέτειναν τις προσπάθειες τους να υποκλέψουν πληροφορίες τις ημέρες πριν και μετά τη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του επικεφαλής της NAM Τζέι Τίμονς φέτος το καλοκαίρι.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από έναν γύρο επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων για τα περιεχόμενα μιας πιθανής συμφωνίας, δήλωσε ένα από τα πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Η εισβολή είναι η τελευταία που αποδίδεται σε Κινέζους χάκερ σε βάρος αμερικανικών εμπορικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τραμπ καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τις αμερικανικές θέσεις, σύμφωνα με γνώστες της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας που έχουν χειριστεί αντίστοιχες παραβιάσεις.

Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Τραμπ και του Πεκίνου περιελάμβαναν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και το άνοιγμα των αγορών της Κίνας σε περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, θέματα που επηρεάζουν άμεσα τα μέλη της NAM.

Η NAM έχει αποκτήσει ιδιαίτερη επιρροή κατά τη διακυβέρνηση του Τραμπ καθώς ο πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη υποσχεθεί να επιστρέψουν θέσεις εργασίας του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ από ξένες χώρες, όπως η Κίνα και το Μεξικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις στη Λίμα, όπου ολοκληρώθηκε η σύνοδος του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) σε μια από τις τελευταίες περιοδείες του στο εξωτερικό.
ΔΙΕΘΝΗ

Kυβερνοεπίθεση Κινέζων χάκερ στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Η Verizon Communications, η AT&T και η Lumen Technologies είναι μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνιών των οποίων τα δίκτυα παραβιάστηκαν κατά την πρόσφατη εισβολή, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.