ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Επίθεση Κινέζων χάκερ στην Εθνική Ένωση Μεταποίησης των ΗΠΑ

Την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κορυφώνονται, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι το Πεκίνο προσπάθησε να κερδίσει και με άλλους τρόπους τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Κινέζοι χάκερ φέρονται να παραβίασαν το σύστημα ενός κλαδικού φορέα για τις αμερικανικές μεταποιητικές εταιρίες, ο οποίος συνέβαλε στη διαμόρφωση των εμπορικών πολιτικών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Η Εθνική Ένωση Μεταποίησης (NAM) έπεσε θύμα χάκερ φέτος το καλοκαίρι και προσέλαβε μια εταιρία κυβερνοασφάλειας, η οποία κατέληξε ότι η επίθεση προήλθε από την Κίνα, δήλωσαν οι δύο πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η εταιρία ασφάλειας, η οποία δεν κατονομάστηκε, προχώρησε στην εκτίμηση αυτή βάσει της χρήσης εργαλείων και τεχνικών που στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με γνωστές ομάδες Κινέζων χάκερ.

Η παραβίαση του εσωτερικού δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών ενός πανίσχυρου κλαδικού φορέα της Ουάσινγκτον δείχνει το πώς η Κίνα έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει ένα πλεονέκτημα στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Δεν είναι σαφές ποια στοιχεία υπεκλάπησαν. Η NAM προσέλαβε μια ανεξάρτητη εταιρία κυβερνοασφάλειας για να αντιμετωπίσει την παραβίαση και να σταματήσει την εισβολή.

Η εκπρόσωπος Έριν Στρίτερ δήλωσε ότι δεδομένου του κύρους της NAM «γνωρίζουμε ότι είμαστε στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Εντοπίσαμε ύποπτες δραστηριότητες που σχετίζονται με συγκεκριμένα συστήματα της εταιρίας και ερευνήσαμε το θέμα». Πρόσθεσε ότι το δίκτυό τους είναι τώρα ασφαλές.

Οι δύο πηγές και ένα ακόμα πρόσωπο με γνώση της επίθεσης δήλωσαν ότι οι Κινέζοι χάκερ επέτειναν τις προσπάθειες τους να υποκλέψουν πληροφορίες τις ημέρες πριν και μετά τη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του επικεφαλής της NAM Τζέι Τίμονς φέτος το καλοκαίρι.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από έναν γύρο επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων για τα περιεχόμενα μιας πιθανής συμφωνίας, δήλωσε ένα από τα πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Η εισβολή είναι η τελευταία που αποδίδεται σε Κινέζους χάκερ σε βάρος αμερικανικών εμπορικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τραμπ καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τις αμερικανικές θέσεις, σύμφωνα με γνώστες της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας που έχουν χειριστεί αντίστοιχες παραβιάσεις.

Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Τραμπ και του Πεκίνου περιελάμβαναν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και το άνοιγμα των αγορών της Κίνας σε περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, θέματα που επηρεάζουν άμεσα τα μέλη της NAM.

Η NAM έχει αποκτήσει ιδιαίτερη επιρροή κατά τη διακυβέρνηση του Τραμπ καθώς ο πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη υποσχεθεί να επιστρέψουν θέσεις εργασίας του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ από ξένες χώρες, όπως η Κίνα και το Μεξικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο - Ουάσινγκτον: Κοινή παραγωγή πυραύλων και ασκήσεις σε νοτιοδυτικά

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν την κοινή παραγωγή εξοπλισμού με έμφαση σε πυραύλους και να αυξήσουν παρουσία και ασκήσεις στα νοτιοδυτικά ύδατα, εν μέσω πίεσης της Κίνας.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο καλεί κινεζικές εταιρείες να αποφεύγουν λογισμικό ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από εγχώριες εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λογισμικό κυβερνοασφάλειας αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα σε ΗΠΑ για Γροιλανδία: Η Αρκτική είναι υπόθεση διεθνούς κοινότητας

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αξιοποιούν άλλες χώρες ως πρόσχημα για τα συμφέροντά τους, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία. Τόνισε ότι οι κινεζικές δράσεις στην Αρκτική στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αγοράσουν τη Γροιλανδία για να μην την πάρουν Ρωσία ή Κίνα

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν την Κίνα ή τη Ρωσία από το να ελέγξουν το νησί, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για την προστασία της.
Μίκυ ΜάοΜυίςκ ιφ ιΜγάοούυρςα φιγούρα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Κινέζου αντιπροέδρου με CEO της Walt Disney στις ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Ντινγκ Σουεσιάνγκ, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον CEO της Disney, Μπομπ Ίγκερ, ενθαρρύνοντας την εταιρεία να αυξήσει τις επενδύσεις της στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στον Σι Τζινπίνγκ εναπόκειται η στάση της Κίνας για την Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το μέλλον της Ταϊβάν εξαρτάται από τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ σημείωσε πως θα ήταν δυστυχής αν η Κίνα αναλάβει δράση, εκτιμώντας ότι ο Σι ίσως περιμένει αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.