Εν μέσω πυκνών νεφών στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις συναντά σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, ενώ αποκαλύφθηκε νέα επιστολή του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ηγέτη, με την οποία του απευθύνει τελεσίγραφο για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S400, προειδοποιώντας ότι, αν η τουρκική πλευρά δεν δεχθεί να το κρατήσει απενεργοποιημένο, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από την αμερικανική νομοθεσία, σκληρές οικονομικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με την Washington Post και την ενημερωτική ιστοσελίδα middleeasteye.net, που αποκάλυψε πρώτη την επιστολή Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος από τη μια απειλεί τον Ερντογάν με κυρώσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία και από την άλλη του προσφέρει ισχυρά κίνητρα για να δεχθεί τον προτεινόμενο συμβιβασμό για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, που θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση των δύο ηγετών:
- Η πρόταση Τραμπ προβλέπει ότι η Τουρκία, ακόμη και αν ολοκληρώσει την παραλαβή των S400, δεν θα εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει το σύστημα, που θεωρείται ασύμβατο με τα νατοϊκά συστήματα και ότι θέτει σε κίνδυνο απόρρητες πληροφορίες για τα μαχητικά F-35. Για να είναι βέβαιη η αμερικανική πλευρά ότι το σύστημα θα παραμείνει ανενεργό, προτείνεται να αποδεχθεί η Τουρκία τακτικές επιθεωρήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους. Η «κόκκινη γραμμή» της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πλέον να μην ενεργοποιηθούν οι S400, όπως δήλωσε αξιωματούχος στην Washington Post. Επιπλέον, η Άγκυρα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την εκεχειρία στην Συρία, που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου Πενς.
- Σε αντάλλαγμα για να «μπει στο ψυγείο» το ρωσικό σύστημα, ο Τραμπ προσφέρει στον Ερντογάν όχι μόνο την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού αεροσκάφους F-35, αλλά και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, με την οποία θα μειωθούν οι δασμοί σε τουρκικές εισαγωγές αξίας 100 δισ. δολ. ετησίως.
Πάντως, είναι αμφίβολο αν ο Ερντογάν θα κάνει πίσω στο θέμα των S400, ενώ το πολιτικό κλίμα στην Ουάσιγκτον είναι πολύ βαρύ για την Τουρκία και δεν επιτρέπει στον Τραμπ να κάνει υποχωρήσεις για να διευκολύνει μια συμφωνία για το ρωσικό σύστημα, παρά την καλή προσωπική του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο. Άλλωστε, ο Ερντογάν είχε πετάξει στα σκουπίδια προηγούμενη επιστολή του Τραμπ, με την οποία τον προειδοποιούσε για την επιβολή κυρώσεων σε εντελώς ανεπίσημο ύφος, που είχε προκαλέσει πολλά σχόλια.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος είναι βασικός εισηγητής νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία: «Είναι απολύτως επαίσχυντο ότι ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, μετά την επίθεση του Ερντογάν στους Κούρδους συμμάχους μας και ενώ δυνάμεις υπό τουρκική διοίκηση έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, όπως η ίδια η διοίκηση Τραμπ τα περιγράφει».