Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκανε σήμερα το πρώτο βήμα προς την κυκλοφορία μιας ψηφιακής έκδοσης του ευρώ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και να αντιμετωπιστεί η αύξηση στη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε σήμερα επισήμως το πράσινο φως για την διερευνητική φάση του σχεδίου, που αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες, ενώ θα ακολουθήσει τριετής περίοδος εφαρμογής. Ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μην αφεθούν οι ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα εάν η χρήση των συμβατικών μετρητών αρχίζει να φθίνει, όπως στη Σουηδία. «Το έργο μας έχει στόχο να διασφαλίσει ότι στην ψηφιακή εποχή πολίτες και εταιρίες συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρημάτων, στα χρήματα της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το ψηφιακό ευρώ που ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021 και κατά την οποία υποβλήθηκαν πάνω από 8.200 απαντήσεις από ιδιώτες και επαγγελματίες, το 43% των πολιτών σημείωσαν ότι αυτό που θέλουν κυρίως από το ψηφιακό ευρώ είναι το απόρρητο. Άλλα χαρακτηριστικά που θεωρούν ως πιο βασικά είναι η ασφάλεια (18%), η ικανότητα πληρωμών σε όλη την Ευρωζώνη (11%), τη μη ύπαρξη πρόσθετου κόστους (9%) και τη δυνατότητα χρήσης του και offline (8%).
Το απόρρητο θεωρείται ως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, τόσο από το ευρύτερο κοινό όσο και από τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα τους εμπόρους και άλλες εταιρείες. Και οι δύο αυτές ομάδες στηρίζουν την απαίτηση να αποφευχθεί η χρήση του ψηφιακού ευρώ για παράνομες δραστηριότητες, με λιγότερες από μία στις δέκα απαντήσεις των πολιτών να τάσσονται υπέρ της πλήρους ανωνυμίας. Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο των απαντήσεων αναφέρουν ότι το ψηφιακό ευρώ πρέπει να κάνει ταχύτερες και φθηνότερες τις διασυνοριακές πληρωμές, καθώς και να χρησιμοποιείται εκτός της ευρωζώνης, αν και με περιορισμούς.
Τέλος, να σημειωθεί ότι πάνω από δύο στους τρεις που συμμετείχαν στη διαβούλευση αναγνωρίζουν τη σημασία της παροχής καινοτόμων υπηρεσιών από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς, που θα επιτρέψει την πρόσβαση στο ψηφιακό ευρώ και θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί στα υφιστάμενα τραπεζικά συστήματα και συστήματα πληρωμών.