ΓΔ: 2442.36 -0.38% Τζίρος: 86.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:47:36
Κτήριο Google γραφεία
Φώτο: Shutterstock

Google: Πρόστιμο 500 εκατ. από τις γαλλικές αρχές ανταγωνισμού

Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τον κολοσσό του διαδικτύου ότι δεν προχώρησε σε συνομιλίες με συγκεκριμένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς αναφορικά με ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στη Γαλλία επέβαλαν σήμερα πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Google της Alphabet επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με προσωρινές εντολές που είχαν δώσει στο πλαίσιο μιας διένεξης της εταιρείας με ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας.

Ο τεχνολογικός γίγαντας οφείλει εντός των επόμενων δύο μηνών να κάνει προτάσεις για το πώς θα αποζημιώσει πρακτορεία ειδήσεων και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για την χρήση των ειδήσεών τους. Αν δεν το κάνει αυτό, θα αντιμετωπίσει επιπρόσθετα πρόστιμα έως και 900.000 ευρώ ημερησίως.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί APIG, SEPM και AFP κατηγορούν την Google ότι δεν ξεκίνησε συνομιλίες καλή τη πίστει μαζί τους για να βρεθεί κοινό έδαφος για την αμοιβή διαδικτυακού ειδησεογραφικού περιεχομένου, βάσει πρόσφατης οδηγίας της ΕΕ που δημιουργεί λεγόμενα "συγγενικά δικαιώματα".

Η υπόθεση αυτή επικεντρώνεται στο αν η Google παραβίασε προσωρινές εντολές που εξέδωσε η γαλλική αντιμονοπωλιακή αρχή, η οποία αξίωσε την πραγματοποίηση συνομιλιών αυτού του είδους εντός τριών μηνών με οποιονδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό το ζητήσει.

Ο APIG, ο οποίος εκπροσωπεί τους περισσότερους μεγάλους εκδοτικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς (Le Figaro, Le Monde κλπ), παραμένει ένας από αυτούς που έχουν προσφύγει, μολονότι υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο, καθώς αυτή τέθηκε σε αναμονή για όσο καιρό εκκρεμούσε η απόφαση της αρχής προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εικονίδια κοινωνικών δικτύων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επιβολή προστίμου 150 εκατ. σε Google και 60 εκατ. σε Facebook

Αφορά το θέμα των cookies και οι ι δύο πλατφόρμες έχουν στην διάθεσή τους τρεις μήνες για να συμμορφωθούν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση «οι εταιρείες θα πρέπει έκαστη να καταβάλλει χρηματική ποινή 100.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης».
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο Αούν επικροτεί τις γαλλοϊταλικές προσπάθειες για νέο συνασπισμό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, χαιρέτισε τις προσπάθειες Γαλλίας και Ιταλίας για τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού που θα αντικαταστήσει τη δύναμη του ΟΗΕ, η οποία λήγει το 2026, τονίζοντας τη στήριξη στη σταθερότητα της χώρας.
Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Ζητούν ακύρωση του Pride εξαιτίας του καύσωνα

Η Παρισινή αστυνομία ζήτησε να αναβληθεί η αυριανή Πορεία Περηφάνιας λόγω του καύσωνα που πιέζει τις υπηρεσίες υγείας, απειλώντας με απαγόρευση. Το ίδιο ισχύει για το φεστιβάλ Solidays και αθλητικές εκδηλώσεις στο Παρίσι.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επέκταση του συστήματος ψύξης με νερά Σηκουάνα στο Παρίσι

Στην Ευρώπη, ο παρατεταμένος καύσωνας αναδεικνύει τη συζήτηση για τα κλιματιστικά, ενώ το Παρίσι σχεδιάζει να επεκτείνει το αποδοτικό σύστημα ψύξης με παγωμένο νερό από τον Σηκουάνα και 14 κεντρικές μονάδες παραγωγής.