ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Χείρα φιλίας στον Τραμπ από τον ηγέτη της Κίνας

Με την υπόσχεση ότι η Κίνα θα ανοίξει περισσότερο την αγορά της, εγκαινίασε ο Σι Τσινπίνγκ τη διεθνή εμπορική έκθεση της Σαγκάης, ενώ απέφυγε επικριτικές αναφορές στον Ντόναλντ Τραμπ.

Με διάθεση υπέρβασης των διενέξεων με τους Αμερικανούς για τα θέματα του εμπορίου εμφανίσθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας, τονίζοντας σε ομιλία του ότι η χώρα του διατηρεί την προσήλωσή της στην παγκόσμια τάξη για το εμπόριο και αποφεύγοντας οποιαδήποτε δυσμενή παρατήρηση γαι τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σε αντίστοιχη περσινή ομιλία είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο.

Στην ομιλία του στα εγκαίνια της δεύτερης, ετήσιας εμπορικής έκθεσης στην Σαγκάη, ο Σι Τσινπίνγκ τόισε ότι η χώρα του θα ανοίξει τις πόρτες της περισσότερο στον κόσμο, δηλαδή θα ευνοήσει την αύξηση των εισαγωγών. «Πρέπει όλοι να τοποθετήσουμε το κοινό καλό της ανθρωπότητας στην πρώτη θέση των ενδιαφερόντων μας, αντί να τοποθετούμε καθένας το δικό του συμφέρον πάνω από το κοινό συμφέρον όλων», τόνισε ο Κινέζος ηγέτης, στη μοναδική αναφορά του, που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια έμμεση κριτική στις πολιτικές του Τραμπ.

Ο Κινέζος ηγέτης κατέστησε σαφές ότι για την υπέρβαση των αντιπαραθέσεων για το εμπόριο ο μόνος δρόμος που επιλέγει το Πεκίνο είναι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, ενώ εκδήλωσε τη διάθεσή του να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ και άλλων εμπορικών εταίρων της Κίνας για άνοιγμα της αγοράς της στις εισαγωγές. «Η Κίνα», είπε, «θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις εισαγωγές. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τους δασμούς και τα θεσμικά κόστη των συναλλαγών». Πάντως, φέτος οι εισαγωγές της Κίνας είναι μειωμένες.

Πάντως, ο Σι δεν παρέλειψε να επισημάνει την αντίθεση της Κίνας σε πολιτικές που επιβάλλουν υπερβολικούς περιορισμούς στα πνευματικά δικαιώματα ή εμποδίζουν την πρόσβαση σε τεχνολογίες, διευρύνοντας το τεχνολογικό χάσμα. Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις ειδών υψηλής τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες στην Huawei.

Αναλυτής Κινεζικού κρατικού think tank σχολίαζε στο Bloomberg ότι, παρότι είναι προφανές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα στα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Κίνας, οι δύο πλευρές έχουν μπει σε ένα μονοπάτι αναζήτησης πρακτικών λύσεων στις διαφορές τους και πλέον η πιθανότητα μιας μεγάλης σύγκρουσης ή της έναρξης ενός νέου ψυχρού πολέμου έχει εξαφανισθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανοίγματα από τον Σι γίνονται σε μια περίοδο σχετικής οικονομικής αδυναμίας της Κίνας, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί αρκετά και είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από το 6% το 2020. Σήμερα, εκδηλώθηκαν ισχυρές πιέσεις στην κινεζική αγορά ομολόγων και η κεντρική τράπεζα της χώρας υποχρεώθηκε να παρέμβει για να τη σταθεροποιήσει, μειώνοντας το επιτόκιο ετήσιας χρηματοδότησης των τραπεζών για πρώτη φορά από το 2016.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Κίνας από την Ουάσιγκτον

H Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή στις ΗΠΑ πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας του Ουιγούρων.
ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.