ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Ανέβηκε στο 3,5% ο πήχης για την γερμανική ανάπτυξη το 2021

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η βιομηχανία και η ζήτηση γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση για το τρέχον έτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, αναθεωρώντας προς το καλύτερο την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη ύψους 3%. «Σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τα πάνω», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια ανάκαμψης θα φέρουν ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ, η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η βιομηχανία και η ζήτηση γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Για το επόμενο έτος, αναμένεται ανάπτυξη τουλάχιστον 3,7%, τόνισε και επισήμανε ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμη ορατές στην οικονομία, ενώ η βελτιωμένη πρόγνωση βασίζεται στην πεποίθηση ότι εντός του β' τριμήνου του έτους θα καταστεί εφικτό να ανασταλούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και εστίασης. Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι Γερμανοί από την αρχή της πανδημίας έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές τους.

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του δήλωσε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη γερμανική οικονομία, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι «σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τα πάνω και ότι η πολιτική της οικονομικής ενίσχυσης αποδίδει». Η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος αισθητά καλύτερα από ό,τι πιστεύαμε τον Ιανουάριο, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι «αυτή την εποχή δρομολογούνται παντού τα ευρωπαϊκά σχέδια ανοικοδόμησης, τα οποία θα φέρουν ανάκαμψη σε όλη την Ευρώπη».

Παρά το γεγονός ότι ο πήχης των προσδοκιών για την γερμανική οικονομία έχει ανέβει, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, οι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τον φετινό Ιούλιο. Όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η φορολογητέα βουλευτική αποζημίωση μειώνεται φέτος κατά 70,58 ευρώ και ανέρχεται πλέον σε 10.012,89 ευρώ.

Δεν μειώνεται όμως μόνο η αποζημίωση των βουλευτών, αλλά δεν τους επιτρέπεται πλέον και να ψηφίζουν οι ίδιοι για το ύψος της. Αυτό αποφασίστηκε πριν από λίγα χρόνια οπότε και αποφασίστηκε να συνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση με την πραγματική πορεία των μισθών στην χώρα, επειδή οι τακτικές αυξήσεις της είχαν προκαλέσει επανειλημμένα κριτική.

Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, η βουλευτική αποζημίωση θα πρέπει να προσαρμόζεται ετησίως στη λεγόμενη εξέλιξη των ονομαστικών μισθών. Αυτοί οι μισθοί μειώθηκαν πέρυσι λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δείκτης ονομαστικών μισθών μειώθηκε κατά 0,7%, οπότε αναλόγως μειώνονται και οι βουλευτικές αποζημιώσεις φέτος.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στατιστικά στοιχεία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, πρόκειται για την πρώτη μείωση βουλευτικής αποζημίωσης στην ιστορία του. Αντιθέτως, υπήρξαν συχνότερα μηδενικές αυξήσεις κατά το παρελθόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δραπέτης από τουρκική φυλακή ο δράστης της δολοφονίας έξι υπαλλήλων

Ο 45χρονος Τούρκος που σκότωσε έξι υπαλλήλους σε δομή ανηλίκων στη Γερμανία είχε δραπετεύσει από φυλακή της Τουρκίας, όπου κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση. Οι αρχές δεν γνώριζαν το ποινικό του παρελθόν.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες στη Γερμανία για Ουκρανή ύποπτη της επίθεσης στο Μονακό

Οι αρχές αναζητούν 39χρονη Ουκρανή με μόνιμη κατοικία στη Γερμανία, ως ύποπτη για την έκρηξη στο Μονακό που τραυμάτισε τρεις. Έρευνες έγιναν σε σπίτι και όχημά της, ενώ θεωρείται πιθανό να είχε συνεργούς.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία αύριο στο γερμανικό λιανεμπόριο ανακοίνωσε η Ver.di

Το συνδικάτο Ver.di κήρυξε προειδοποιητική απεργία αύριο στο λιανεμπόριο, ενόψει διαπραγματεύσεων για αυξήσεις. Πολλά καταστήματα ίσως μείνουν κλειστά, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές γερμανικές πόλεις.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φόρους ανακοίνωσε ο Μερτς

Ο Μερτς ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία για συντάξεις και φορολογία, με αυξήσεις φόρων στους πιο εύπορους και ελάφρυνση για χαμηλά-μεσαία εισοδήματα, μείωση γραφειοκρατίας και αυστηρότερους κανόνες για αναρρωτικές άδειες.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εισαγγελία κατηγορεί Ουκρανία για δολιοφθορά στους Nord Stream

Η γερμανική εισαγγελία κατηγορεί ουκρανικές αρχές για εντολή δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 μετά τη ρωσική εισβολή. Ένας Ουκρανός ύποπτος βαρύνεται με κατηγορίες για συνέργεια σε έγκλημα πολέμου και καταστροφή.