ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Gentiloni, Komision, Europaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τζεντιλόνι: Δεν πρέπει να σταματήσουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης

Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγών στους κανόνες για έλλειμμα και χρέος που ισχύουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρεται στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και στις πιθανές, μελλοντικές επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος και Ιταλός πρώην πρωθυπουργός τόνισε:

«Δημιουργούμε ένα πλαίσιο με βεβαιότητες, το οποίο μπορούμε να περιγράψουμε ως εξής: σε αυτή την φάση είναι πιο επικίνδυνο να κάνουμε λιγότερα, παρά περισσότερα απ΄ ό,τι έχουμε ανάγκη. Δεν πρέπει να σταματήσουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης, πρέπει να ισχύσει και το 2022 η παύση του Συμφώνου Σταθερότητας και να εργαστούμε ώστε η οικονομική και η νομισματική πολιτική να συμβαδίσουν. Σίγουρα, πάντως, το ότι θα προέκυπτε συμφωνία, επί αυτής της βάσης, δεν ήταν κάτι το δεδομένο»

Σε ό,τι αφορά, δε, το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε στην Corriere della Sera: «Θα ξανανοίξουμε τη συζήτηση τον Ιούνιο. Διακρίνω δυο προβλήματα, εκτός από εκείνα που προϋπήρχαν της covid-19. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μια τεράστια ζήτηση για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια, στην ζώνη του ευρώ οι πραγματικές δημόσιες επενδύσεις ήταν σχεδόν μηδενικές. Και σε αυτό προστίθεται ο κίνδυνος έλλειψης ιδιωτικών επενδύσεων. Εμείς όμως στην Ευρώπη χρειαζόμαστε χιλιάδες δισεκατομμύρια επενδύσεις, πολλώ δε μάλλον εν όψει της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Μιλάμε, δηλαδή, περισσότερο για εργαλεία ανάπτυξης, παρά σταθερότητας».  

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι «το θέμα δεν είναι να αναθεωρηθούν οι στόχοι που ετέθησαν με τις Συνθήκες. Αλλά με ένα δημόσιο χρέος που κατά μέσο όρο, στην ζώνη του ευρώ, βρίσκεται στο 103%, χρειαζόμαστε μια συζήτηση για τους τρόπους μείωσής του, τη χρονική παράμετρο, την κατάλληλη οδό και τα γιατί».  

«Αν περιοριζόμασταν στην εφαρμογή των κανόνων, ως έχουν -με τόσο αυξημένo χρέος- τότε θα έπρεπε να διατηρήσουμε πλεονάσματα προϋπολογισμού για δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, πριν καταβάλουμε τις επιβαρύνσεις τόκων επί του χρέους, οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.  

«Πρέπει να ξανασκεφθούμε την διαχείριση της όλης πορείας για την μείωση του χρέους. Η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν ασφαλώς πολύ υψηλά επίπεδα χρέους και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Αλλά και η Γαλλία, θα παραμείνει, πιθανώς, πάνω από το 120% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την όλη αυτή πραγματικότητα"»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυριακίδου: Θα αναθεωρηθούν οι συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός ΕΕ

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, τόνισε η Επίτροπος.
ΔΙΕΘΝΗ

Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη στο προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό».
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Bοήθεια 41 εκατ. σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού σε χώρες της Αφρικής με κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και εύθραυστα συστήματα υγείας.
Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα κράτη - μέλη να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στ. Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι το 80% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, αλλά «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη».