Περίπου 2.400 διαμερίσματα στην αυστριακή πρωτεύουσα θερμαίνονται πλέον με τον ζεστό αέρα εξαερισμού από τα συστήματα ψύξης των τεράστιων εγκαταστάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, γεγονός που κατέστη δυνατό με ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης ενέργειας από την Wien Energie, τη Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Ενέργειας, που παρουσιάστηκε τώρα και αποτελεί μεγάλη καινοτομία.
Χρειάστηκαν συνολικά τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου, στο οποίο η Wien Energie επένδυσε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ: Μέχρι τώρα, το νερό ψύξης που χρησιμοποιούνταν στα συστήματα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ ψύχονταν σε μία χαμηλότερη θερμοκρασία μέσω ενός πύργου ψύξης και στη συνέχεια επέστρεφε. Η θερμότητα που δημιουργούνταν απλώς εκπέμπονταν στον αέρα του περιβάλλοντος και η Wien Energie χρησιμοποιεί τώρα αυτή την ενέργεια για την παραγωγή τηλεθερμότητας.
Αντί το νερό ψύξης να κατευθύνεται στον πύργο ψύξης, ρέει τώρα μέσω τριών αντλιών θερμότητας, οι οποίες απορροφούν τη θερμότητα από το νερό ψύξης στους περίπου 32 βαθμούς Κελσίου και τη μετατρέπουν σε τηλεθερμότητα περίπου στους 85 βαθμούς Κελσίου, που στη συνέχεια διοχετεύεται στο δίκτυο τηλεθέρμανσης και το κρύο νερό ψύξης πίσω στα ψυκτικά συγκροτήματα.
«Αποσπούμε αυτήν την αποβολή θερμότητας, που είναι περίπου 18 εκατομμύρια κιλοβατώρες, τη μετατρέπουμε σε θερμότητα για 2.400 νοικοκυριά και εξοικονομούμε με τον τρόπο αυτό, αρκετές χιλιάδες τόνους Co2 κάθε χρόνο», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Wien Energie Μίχαελ Στρεμπλ.
Η Wien Energie προμηθεύει σήμερα περισσότερα από 410.000 νοικοκυριά και 7.200 μεγάλους πελάτες με τηλεθέρμανση, βασιζόμενη, εκτός από τα παραδοσιακά συστήματα παραγωγής, σε διάφορες ανανεώσιμες πηγές, όπως η αποτέφρωση αποβλήτων ή οι συνδυασμένες μονάδες παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την ανακύκλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της έδρας του ΟΗΕ στη Βιέννη, χρησιμοποιείται ήδη η παραγωγή θερμότητας από την αποβολή θερμότητας στο εργοστάσιο παραγωγής των παγκόσμια γνωστών βιεννέζικων γκοφρετών «Manner».
Οι αντλίες θερμότητας θα χρησιμοποιηθούν επίσης στο Therme Wien, τις τεράστιες εγκαταστάσεις θερμών λουτρών που εκτείνονται σε 75.000 τετραγωνικά μέτρα, από όπου από το 2022 θα διοχετεύεται θερμότητα σε σχεδόν 2.000 νοικοκυριά στην περιοχή, με την υπολειπόμενη θερμότητα από το νερό των κολυμβητηρίων.
«Έτσι πρέπει να φαίνεται το μέλλον από την άποψη της ενεργειακής τεχνολογίας, και πρέπει να προσπαθήσουμε να πολλαπλασιάσουμε πολλά από αυτά τα έργα για να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε από τεχνική άποψη», τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών της Βιέννης Πέτερ Χάνκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1979 είχε συντελεστεί η εγκατάσταση της τρίτης έδρας (μετά τη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη) των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, όπου βρίσκονται σημαντικές υπηρεσίες του, με την Αυστρία να είναι σήμερα η μόνη από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία φιλοξενεί έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. .
Πρόκειται για τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το Διεθνή Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης, τη Διεθνή Υπηρεσία Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών και τη Διεθνή Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος, στις οποίες απασχολούνται πολλές χιλιάδες υπάλληλοι του ΟΗΕ.