Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, περονιστής κεντροαριστερός πολιτικός Αλμπέρτο Φερνάντες, δεσμεύθηκε χθες Δευτέρα να «γυρίσει τη σελίδα» των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά τη νίκη του, από τον πρώτο γύρο, στις προεδρικές εκλογές στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Το εκλογικό σώμα στη χώρα των 44 εκατομμυρίων πολιτών απέρριψε τις πολιτικές ανοίγματος της οικονομίας και δημοσιονομικής προσαρμογής του Μάκρι, εν μέσω της κρίσης που έχει φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με την ανάγκη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και να στραφούν στους περονιστές.
Οι Φερνάντες και Μάκρι είχαν σύντομες συνομιλίες χθες για τη μεταβίβαση της εξουσίας.
«Αρχίσαμε να γυρίζουμε τη σελίδα από σήμερα. Αυτή η σελίδα θα αφεθεί πίσω, θα αρχίσουμε να γράφουμε μια διαφορετική ιστορία τη 10η Δεκεμβρίου, όταν θα αναλάβουμε την κυβέρνηση μαζί με την Κριστίνα» Φερνάντες δε Κίρσνερ, είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος.
Οι αγορές αντέδρασαν επιφυλακτικά χθες, καθώς πολλά ερωτήματα για την οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης δεν έχουν σαφή απάντηση.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής επέβαλε μέτρα ελέγχου κεφαλαίων κατά την περίοδο της μετάβασης, ειδικά στις αγορές συναλλάγματος, και το πέσο έκλεισε με άνοδο 0,65%.
Η νίκη του Φερνάντες προκαλεί ήδη επιδείνωση της σχέσης της Αργεντινής με τη Βραζιλία: καθώς ο ακροδεξιός βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έκρινε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αμπού Ντάμπι ότι οι αργεντινοί ψηφοφόροι έκαναν «λάθος επιλογή» και πρόσθεσε πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να συγχαρεί τον Αλμπέρτο Φερνάντες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξάλλου ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τον Φερνάντες για να προωθηθούν τα «κοινά συμφέροντά μας».
Η επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής καλείται να αντιμετωπίσει την τεράστια πρόκληση της αναζωογόνησης της οικονομίας της χώρας, που βρίσκεται σε ύφεση το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση του βουνού του δημοσίου χρέους και την αποφυγή της επαπειλούμενης στάσης πληρωμών.
Ο Μάκρι ολοκληρώνει τη θητεία του με την Αργεντινή στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το 2001: ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 37,7% τον Σεπτέμβριο, την ώρα που το ποσοστό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει ξεπεράσει τον έναν στους τρεις (35,4%).