Η πανδημία του κορονοϊού και η κλιματική αλλαγή είναι κρίσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από όλους μαζί, ως μέρος μίας μετάβασης σε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ως προς την υλοποίηση του οράματος αυτού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι κάθε κυβέρνηση, πόλη, επιχείρηση και άτομα μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο.
Ειδικότερα, απευθύνει έκκληση «μαζί, ας φέρουμε την ειρήνη μεταξύ μας και με τη φύση, ας αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, ας σταματήσουμε την εξάπλωση του COVID-19 και ας κάνουμε το 2021 ένα έτος θεραπείας. Θεραπεία από τις συνέπειες του φονικού ιού. Θεραπεία των κατεστραμμένων οικονομιών και κοινωνιών. Επούλωσης των διαφορών. Έτος έναρξης θεραπείας του πλανήτη». Προσθέτει πως αυτή πρέπει να είναι υπόσχεση μας για το Νέο Έτος.
Εστιάζοντας στην κλιματική κρίση, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει πως η κεντρική φιλοδοξία των Ηνωμένων Εθνών για το 2021 είναι η οικοδόμηση μίας παγκόσμιας συμμαχίας για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, με μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.
Αναφερόμενος στη χρονιά που έφυγε, επισήμανε ότι το 2020 ήταν ένα έτος δοκιμασιών, τραγωδιών και δακρύων και προσέθεσε: «Ο COVID-19 αναποδογύρισε τις ζωές μας και βύθισε τον κόσμο με βάσανα και θλίψη. Τόσοι αγαπημένοι χάθηκαν ενώ η πανδημία ξεσπά δημιουργώντας νέα κύματα αρρώστιας και θανάτου. Η φτώχεια, οι ανισότητες και η πείνα αυξάνονται. Δουλειές εξαφανίζονται και τα χρέη αυξάνονται. Τα παιδιά δυσκολεύονται πολύ. Η οικιακή βία αυξάνεται και η ανασφάλεια βρίσκεται παντού».
Ωστόσο, υπογράμμισε, ένα Νέο Έτος είναι μπροστά μας και μαζί με αυτό, βλέπουμε αχτίδες ελπίδας. Ειδικότερα, στάθηκε στους ανθρώπους που προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας σε γείτονες και ξένους, στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, στους επιστήμονες που αναπτύσσουν εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ και στις χώρες που δεσμεύονται ξανά για την πρόληψη της κλιματικής καταστροφής.