ΓΔ: 1987.52 -1.30% Τζίρος: 445.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Φωτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Η πανδημία αύξησε 40% όσους χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

O αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να φτάσει την επόμενη χρονιά το ρεκόρ των 235 εκατ., εξαιτίας της πανδημίας.

Η πανδημία του κορονοϊού αύξησε κατά 40% τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού ρεκόρ 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων (29 δισ. ευρώ) για να καλύψει τις ανάγκες του για το 2021.

Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να φτάσει την επόμενη χρονιά το ρεκόρ των 235 εκατομμυρίων.

«Αν όλοι όσοι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια του χρόνου ζούσαν σε μία χώρα, αυτή θα ήταν η πέμπτη πιο πολυπληθής παγκοσμίως», προειδοποίησε ο Μαρκ Λόουκοκ υπεύθυνος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Οι πόροι που ζητεί ο ΟΗΕ έχουν στόχο να βοηθήσουν περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπους σε 56 χώρες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με λιμό, συγκρούσεις, εκτοπισμούς, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πανδημία.

«Στόχος μας πάντα είναι να βοηθήσουμε περίπου τα δύο τρίτα όσων έχουν ανάγκη, διότι άλλες οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός, θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό», εξήγησε ο Λόουκοκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2020 οι δωρητές πρόσφεραν 17 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και, σύμφωνα με τα στοιχεία, βοήθεια έλαβε το 70% όσων είχαν ανάγκη.

Αν και παραδέχθηκε ότι τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητεί ο ΟΗΕ για το 2021 είναι πολλά χρήματα, ο Λόουκοκ τόνισε ότι το ποσό αυτό δεν συγκρίνεται με τα χρήματα που δαπάνησαν οι πλούσιες χώρες για να προστατεύσουν τους πολίτες τους στη διάρκεια της πανδημίας.

Η πανδημία ανέτρεψε τη ζωή όλων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, επεσήμανε ο ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι «όσοι ζούσαν ήδη στην κόψη του ξυραφιού επλήγησαν σφοδρά και δυσανάλογα από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, την πτώση των εισοδημάτων, τη διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού και το κλείσιμο των σχολείων». 

Για πρώτη φορά από το τέλος της δεκαετίας του 1990 αυξήθηκε η ακραία φτώχεια. Το προσδόκιμο ζωής μειώνεται παγκοσμίως και ο ετήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με τον HIV, τη φυματίωση και την ελονοσία ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Εξάλλου «πολλοί λιμοί διαφαίνονται στον ορίζοντα», υπογράμμισε ο ΟΗΕ. «Τα σημάδια είναι ανησυχητικά και κώδωνες κτυπούν», προειδοποίησε ο Λόουκοκ.

Ως το τέλος του 2020, 270 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να υποφέρουν από οξεία διατροφική ανασφάλεια, αύξηση 82% σε σχέση με πριν την πανδημία.

Οι κάτοικοι της Υεμένης, της Μπουρκίνα Φάσο, του Νότιου Σουδάν, της βορειοανατολικής Νιγηρίας είναι στα πρόθυρα λιμού, ενώ σε άλλες περιοχές και χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Σάχελ, είναι «δυνητικά πολύ ευάλωτες», πρόσθεσε.

«Αν καταφέρουμε να περάσουμε το 2021 χωρίς έναν σοβαρό λιμό, αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία», τόνισε ο Λόουκοκ.

«Πολύ ζοφερές στιγμές»

Η Συρία και η Υεμένη, δύο εμπόλεμες χώρες, βρίσκονται πρώτες στον κατάλογο του ΟΗΕ με τις χώρες που έχουν περισσότερη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΟΗΕ ζητεί σχεδόν έξι δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει εκατομμύρια Σύρους στη χώρα τους και στον κόσμο και σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια για να στηρίξει περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, όπου εκτυλίσσεται η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως,

«Το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας απέδειξε το 2020 για μια ακόμη φορά την αξία του, προσφέροντας φάρμακα, κατάλυμα, εκπαίδευση και άλλα βασικά προϊόντα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Όμως η κρίση έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους προϋπολογισμούς των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας την ώρα που εξακολουθεί να επιδεινώνεται η πανδημία. Μαζί πρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους και να φανούμε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που ζουν πολύ ζοφερές στιγμές», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ισραηλινά πλήγματα σε οχήματα ίσως συνιστούν εγκλήματα πολέμου

Ισραηλινά πλήγματα σε οχήματα στον Λίβανο μετά την εκεχειρία μπορεί να αποτελούν "εγκλήματα πολέμου", σύμφωνα με ειδικό του ΟΗΕ. Σήμερα νέο χτύπημα σημειώθηκε σε αυτοκίνητο, ενώ ο ισραηλινός στρατός στοχεύει μέλη της Χεζμπολάχ.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 560 τόνοι τροφίμων τη μέρα, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει

Το WFP αναφέρει ότι μεταφέρει 560 τόνους τροφίμων ημερησίως στη Γάζα μετά την εκεχειρία, ποσότητα που παραμένει ανεπαρκής. Τα κλειστά περάσματα Ζικίμ και Ερέζ εμποδίζουν τη βοήθεια στο βόρειο τμήμα όπου η κρίση είναι οξεία.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Γάζα μεταφέρονται 560 τόνοι τροφίμων τη μέρα, αλλά δεν αρκούν

Το WFP ανακοίνωσε ότι μεταφέρει 560 τόνους τροφίμων καθημερινά στη Γάζα από την εκεχειρία, αλλά η ποσότητα παραμένει ανεπαρκής. Ζητά άνοιγμα όλων των διόδων για περισσότερη βοήθεια, ενώ τονίζει πως η κρίση λιμού θα χρειαστεί χρόνο για να αντιμετωπιστεί.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

WFP: 560 τόνοι τροφίμων φτάνουν ημερησίως στη Γάζα, απαιτούνται περισσότερα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ μεταφέρει 560 τόνους τροφίμων καθημερινά στη Γάζα μετά την εκεχειρία, ποσότητα όμως που παραμένει κατώτερη των αναγκών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του WFP, Αμπίρ Ετέφα.
Διαχείριση κινδύνων επιχειρήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 900 εκατ. άνθρωποι εκτεθειμένοι σε φτώχεια και κλιματικές απειλές

Το 80% των φτωχότερων παγκοσμίως, δηλαδή 900 εκατ. άτομα, κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Στην επόμενη COP30, οι ηγέτες καλούνται να δουν το κλίμα και ως ζήτημα καταπολέμησης της φτώχειας.