ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Συνεργασία Wikipedia και ΠΟΥ για να νικηθεί ο κορονοϊός

Σύμφωνα με μελέτη οι ανυπόστατες φήμες και οι ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν σε μείωση της διάθεσης των πολιτών να εμβολιαστούν.

Η Wikipedia και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά την ολοένα διευρυνόμενη διεθνώς παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τη νόσο Covid-19. Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία της δημοφιλούς ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας με έναν οργανισμό υγείας. Οι πληροφορίες του ΠΟΥ θα τύχουν ευρύτερης προβολής στις πολλές γλώσσες που μεταφράζεται η Wikipedia, η οποία από το ξεκίνημά της, το 2001, μέχρι σήμερα έχει γίνει ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή sites και συχνά τη συμβουλεύονται χρήστες από όλον τον κόσμο για θέματα υγείας.

Το υλικό του ΠΟΥ, μετά τη συμφωνία, θα μπορεί να αναπαραχθεί και να μεταφραστεί ελεύθερα, χωρίς την ανάγκη άδειας από τον Οργανισμό, εφόσον αναγράφεται η πηγή προέλευσης του περιεχομένου, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Σήμερα, τα κείμενα του ΠΟΥ μεταφράζονται επίσημα σε έξι γλώσσες, ενώ τα άρθρα της Wikipedia σε περίπου 175. Ήδη, η Wikipedia έχει περίπου 5.200 άρθρα σχετικά με την Covid-19 σε 174 γλώσσες.

Οι πρώτες δημοσιεύσεις του ΠΟΥ που θα αξιοποιηθούν στη Wikipedia είναι γραφικά με πληροφορίες απομυθοποίησης σχετικά με την παραπληροφόρηση για την Covid-19, για παράδειγμα ότι η Covid-19 θεραπεύεται αν πιει κάποιος χλωρίνη ή ισχυρό αλκοόλ (στο Ιράν έχουν υπάρξει πάνω από 700 θάνατοι εξαιτίας αυτής της φήμης).

Σταδιακά θα προστεθούν θεραπευτικές οδηγίες για τους γιατρούς και άλλο περιεχόμενο. Επίσης, θα υπάρξουν σύνδεσμοι (links) που θα ανανεώνουν το σχετικό περιεχόμενο της Wikipedia, μόλις ο ΠΟΥ αναρτά νέες πληροφορίες, π.χ. για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων της πανδημίας. Στο μέλλον η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλες ασθένειες, για τις οποίες, επίσης, υπάρχει παραπληροφόρηση, όπως AIDS, Έμπολα, γρίπη κ.ά.

Ενδεικτική των κινδύνων της παραπληροφόρησης είναι μία νέα επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ουίλσον του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπραντέις, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal Global Health» και δείχνει ότι οι ανυπόστατες φήμες και οι ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν σε μείωση της διάθεσης των πολιτών να εμβολιαστούν.

Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στην προσπάθεια παραπληροφόρησης οδηγεί σε μέση μείωση κατά 2% της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης και σε κατά 15% αύξηση του αριθμού των μηνυμάτων (tweets) στο Twitter που είναι κατά των εμβολιασμών. Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τον δισταγμό ή την άρνηση για εμβολιασμό μία από τις δέκα κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Η ενίσχυση των αρνητών των εμβολίων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ενόψει των εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι επιστημόνων για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Κράκεν»

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
nosokomeio, koronoios, covid-19
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό

Ομάδες ερευνητών εκτιμούν πως οι θάνατοι από κορονοϊό κυμαίνονται μεταξύ των 18 και 20 εκατομμυρίων παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για 6,5 εκατ. θανάτους.
POY, koronoios, ygeias
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νέα φάρμακα κατά του κορονοϊού προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Οι ειδικοί του ΠΟΥ, επισημαίνουν πως το φάρμακο baricitinib βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση των ασθενών, ενώ το μονοκλωνικό sotrovimab συνιστάται για όσους κινδυνεύουν περισσότερο να εισαχθούν σε νοσοκομείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ Ευρώπης προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19

Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού.
Koronoios, Korona Virus, Corona Virus, Aerodromia, Aiports
ΔΙΕΘΝΗ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται διεθνώς λόγω παραλλαγής Όμικρον

Κλείνουν τα σύνορά τους σε όλους τους ταξιδιώτες Ιαπωνία και Ισραήλ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υποστηρίζει ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες.