ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με τα θέματα του πετρελαίου και του Ιράν να αναμένεται να μονοπωλήσουν τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία για να επιδιώξει συνεννόηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Ριάντ όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του.

Επίσης θα αποπειραθεί να αξιοποιήσει την επιρροή του για να μειώσει τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις που πυροδοτεί η διένεξη του βασιλείου με το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία — ηγετική δύναμη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) — και η Ρωσία, παρότι δεν είναι μέλος του καρτέλ αυτού, συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσουν την προσφορά αργού και να αποπειραθούν να αυξήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού.

Και καθώς η πιο πρόσφατη παράταση της μείωσης της παραγωγής, που αποφασίστηκε από 24 πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, λήγει στα τέλη του Μαρτίου του 2020, η θεματική αυτή επιβάλλεται ως «το κύριο θέμα συζήτησης» μεταξύ του Πούτιν, του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό αναλυτή Φιοντόρ Λουκιάνοφ.

Μόσχα και Ριάντ — παρότι η Σαουδική Αραβία είναι παραδοσιακά στενός σύμμαχος των ΗΠΑ — εισήλθαν τα τελευταία χρόνια σε μια θεαματική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας ο Σαλμάν έγινε τον Οκτώβριο του 2017 ο πρώτος Σαουδάραβας μονάρχης στην ιστορία που επισκέφθηκε τη Ρωσία.

Έναν χρόνο αργότερα, ενώ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βαλλόταν από πολλές πλευρές μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε ενθουσιωδώς τον πρίγκιπα διάδοχο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.

«Ασφαλώς θα συνεργαστούμε με τη Σαουδική Αραβία και με τους άλλους εταίρους και φίλους μας στον αραβικό κόσμο (...) για να μειωθεί στο μηδέν κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της [πετρελαϊκής] αγοράς», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα και μεταδόθηκε χθες Κυριακή, παραμονή της άφιξής του στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας πως διατηρεί «πολύ καλές σχέσεις με τον βασιλιά, όπως και με τον πρίγκιπα διάδοχο».

Η Μόσχα, που διατηρεί σχέσεις και είναι σύμμαχος του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του βασιλείου, θα μπορούσε να επιδιώξει επίσης να παίξει ρόλο «ειρηνοποιού, να προωθήσει την αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ, σύμφωνα με τον Λουκιάνοφ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα αραβόφωνα δίκτυα ο Πούτιν, τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί «για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει θετική δυναμική» και να ηρεμήσει η κατάσταση, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες της σύγκρουσης.

Εξάλλου, ο Πούτιν θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ με τη συζήτηση να αναμένεται να επικεντρωθεί στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Αντιμέτωπη με κυρώσεις της Δύσης εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία και τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος, η Μόσχα μοιάζει να αδυνατεί να επιτύχει τον στόχο για ανάπτυξη 3% του ΑΕΠ φέτος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από τον ΟΠΕΚ+ με μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Πρόσθετες περικοπές παραγωγής συνολικά κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσαν χώρες του ΟΠΕΚ+, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ράλι ανόδου τις τιμές κατά 10%, όπως εκτιμούν αναλυτές.