Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει άνοδο του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της Covid -19 στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι οποίοι θα είναι «πιο δύσκολοι» μήνες όσον αφορά την επιδημία του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του διεθνούς οργανισμού, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει μια στοχευμένη αντιμετώπιση, κι όχι γενικευμένες καραντίνες.
«Αυτό θα γίνει πιο σκληρό. Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο θα δούμε μια πιο αυξημένη θνησιμότητα», σημείωσε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, την ώρα που ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην γηραιά ήπειρο σημειώνει άνοδο, αλλά ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμένει προς το παρόν σχεδόν σταθερός.
Αυτή η άνοδος του αριθμού των θανάτων σε ημερήσιο επίπεδο θα οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της επανόδου της επιδημίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι χώρες δεν θέλουν να ακούν κακές ειδήσεις αυτού του είδους, και το καταλαβαίνω αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του ΠΟΥ, ο οποίος θέλησε ωστόσο να στείλει επίσης το «θετικό μήνυμα» ότι η πανδημία «θα σταματήσει κάποια στιγμή».
Η ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΠΟΥ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο Τρίτη σύνοδο των περίπου 50 κρατών - μελών της με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μια συμφωνία για την πενταετή στρατηγική της.
Ο Κλούγκε προειδοποίησε αυτούς που θεωρούν ότι το τέλος της πανδημίας θα συμπέσει με την δημιουργία ενός εμβολίου κατά της COVID-19, κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Όλη την ώρα ακούω: 'το εμβόλιο θα σημάνει το τέλος της επιδημίας'. Βεβαίως και όχι!», σημείωσε ο Κλούγκε.
«Δεν γνωρίζουμε ούτε καν αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό για όλες τις μερίδες του πληθυσμού. Ορισμένες ενδείξεις που λαμβάνουμε είναι ότι θα είναι αποτελεσματικό για κάποιους, αλλά όχι για κάποιους άλλους», σημείωσε ο Βέλγος γιατρός. «Και αν επομένως οφείλουμε να παραγγείλουμε διαφορετικά εμβόλια, θα πρόκειται για έναν επιμελητειακό εφιάλτη...», προειδοποίησε ο Κλούγκε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα δείξει αλληλεγγύη.
«Το τέλος της πανδημίας θα έρθει τη στιγμή που ως κοινότητα θα έχουμε μάθει να ζούμε με αυτήν την πανδημία. Και αυτό εξαρτάται από μας. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα», σημείωσε.
Ο Κλούγκε υπεραμύνθηκε παράλληλα του γεγονότος ότι οι αρχές έψαχναν στα τυφλά τους τελευταίους μήνες, καθώς πρόκειται για μια νέα ασθένεια, και προειδοποίησε κατά μιας οποιασδήποτε υπερβολικά πολιτικοποιημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης σε ένα πλαίσιο κατά το οποίο ενσταλάζεται η αμφιβολία στους κόλπους των πληθυσμών.
«Σε έναν αριθμό χωρών, βλέπουμε ότι η πολιτική επιβάλλεται στους επιστήμονες και επίσης σε έναν αριθμό άλλων χωρών βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αμφισβητούν την επιστήμη, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ακόμη.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη σημειώνει σαφή αύξηση εδώ και εβδομάδες, κυρίως στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, προς το παρόν ο αριθμός των θανάτων ημερησίως παραμένει στα επίπεδα που παρατηρούνται από τις αρχές του Ιουνίου, με περίπου 400 με 500 θανάτους ημερησίως να συνδέονται με την COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.
Νωρίτερα, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει αύξηση-ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως, με τον συνολικό αριθμό τους να αυξάνεται κατά 307.930 το τελευταίο 24ωρο.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ινδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο διεθνής οργανισμός.