ΓΔ: 2035.57 1.15% Τζίρος: 247.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία Ισραήλ και Μπαχρέιν για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

Το ανακοίνωσε ο Τραμπ μέσω twitter. Η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών και την ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συμφωνία με το Ισραήλ, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, κατέληξε το Μπαχρέιν, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιλ Ίσα Αλ Χαλίφα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν «να εγκαθιδρυθούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών και την ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρόκειται για μια ιστορική πρόοδο για την περαιτέρω ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των δεσμών μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής», προστίθεται.

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, πρόκειται να υπογραφεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Το Μπαχρέιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Τραμπ να παραβρεθεί σε αυτήν την τελετή. Ο Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ Αλ Ζαγιάνι, με την ευκαιρία αυτή, θα υπογράψουν μια «ιστορική Διακήρυξη Ειρήνης».

Οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να επιτευχθεί «μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «άλλη μια ιστορική εξέλιξη», υποστήριξε ότι υπάρχει «φοβερός ενθουσιασμός» και από άλλες χώρες που θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1304464848831631361

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή χάρη για τον Νετανιάχου από τον πρόεδρο Ισραήλ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτσογκ να εξετάσει το ενδεχόμενο χάριτος στον Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά. Ανακοινώθηκε πως απαιτείται επίσημη αίτηση για προεδρική χάρη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά προεδρική χάρη για Νετανιάχου με επιστολή προς τον Χέρτσογκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, να εξετάσει τη χορήγηση χάρης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας τη δίωξή του πολιτική και αδικαιολόγητη.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνονται οι πιθανότητες για de facto διαίρεση της Γάζας

Αυξάνονται οι πιθανότητες διαίρεσης της Γάζας σε ζώνες Ισραήλ και Χαμάς, καθώς οι προσπάθειες για το σχέδιο Τραμπ καθυστερούν, με την ανοικοδόμηση να αφορά κυρίως τα τμήματα υπό ισραηλινό έλεγχο, διατηρώντας τη διαίρεση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν κινδυνεύει η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς δεν απειλείται, παρά τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα που προκάλεσαν τουλάχιστον 26 θανάτους. Ο ίδιος απέδωσε ευθύνη στη Χαμάς και προειδοποίησε με αφανισμό αν δεν συμμορφωθεί.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισραήλ ο Ρούμπιο, αμερικανικές προειδοποιήσεις για την προσάρτηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα έχανε την αμερικανική υποστήριξη αν προχωρούσε σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, τονίζοντας ότι έχει δεσμευτεί στις αραβικές χώρες για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.