Οι «μεγάλοι νικητές» της κρίσης, οι Big Tech, πρέπει να πληρώσουν ένα «δίκαιο ποσό» φόρων στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Οικονομικά και τη Φορολογία, Πάολο Τζεντιλόνι, εν μέσω της ρήξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη φορολογία εταιρειών, όπως η Apple, η Alphabet και η Amazon.
«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε, μιλώντας στο CNBC στο πλαίσιο του European House Ambrosetti Forum, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη δυσκολία να ξεπεραστούν οι διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βέβαια, δεν ήταν πλέον δυνατό «να αποδεχτούμε την ιδέα ότι αυτοί οι γίγαντες, οι νικητές της κρίσης, δεν πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρων στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Το 2018, η Κομισιόν πρότεινε φορολογία 3%, υποστηρίζοντας ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί στην ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι ένας ψηφιακός φόρος θα ήταν άδικος καθώς επηρεάζει δυσανάλογα τις αμερικανικές εταιρείες.
Εξάλλου, μετά την πανδημία, οι Big Tech σημείωσαν ισχυρή ανάπτυξη, ενώ οι μετοχές τους επιδόθηκαν σε ιστορικά ράλι, με πολλούς καταναλωτές να βασίζονται σε αυτές τις εταιρείες για τηλεργασία και αγορές κατά τη διάρκεια των lockdowns.
«Οι γίγαντες των ψηφιακών πλατφορμών είναι οι πραγματικοί νικητές αυτής της κρίσης, από οικονομική άποψη», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι. «Όλοι το βιώνουμε αυτό στη ζωή μας».
Η ΕΕ σχεδιάζει να προτείνει έναν νέο ψηφιακό φόρο το 2021, εάν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ καταρρεύσουν έως το τέλος του έτους. «Εάν δεν θα έχουμε αξιοπρεπή αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει τον επόμενο χρόνο τη δική της πρόταση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τις συνομιλίες, προκαλώντας αμφιβολίες για οποιαδήποτε πρόοδο φέτος. Ο Τζεντιλόνι ανέφερε πως υπήρξε πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, αλλά οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζουν τη διαδικασία.