ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Τραμπ: Εγώ έκανα την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους. Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους και κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Παρασκευή ότι αυτός μετέτρεψε την Ιερουσαλήμ στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, παραβλέποντας το ότι η ισραηλινή πολιτική ηγεσία λέει εδώ και χρόνια πως η πόλη, έδρα της ισραηλινής κυβέρνησης, είναι η «αιώνια και αδιαίρετη» ισραηλινή πρωτεύουσα, καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ του προσδιορισμού του οριστικού καθεστώτος της στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του χθες, ο ένοικος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε επίσης ότι την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ εκτίμησαν «περισσότερο» οι αμερικανοί ευαγγελικοί χριστιανοί.

Ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον προηγούμενων κυβερνήσεων διότι δεν είχαν προχωρήσει στην αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στην πόλη, που είχε καταληφθεί στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε αργότερα.

«Ποτέ δεν μετέφεραν την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, κάνοντας έτσι την Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως έκανα εγώ», είπε ο Τραμπ. «Ξέρετε ποιος το εκτίμησε περισσότερο αυτό; Οι ευαγγελικοί χριστιανοί», πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους. Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους και κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως «δεν έγινε τίποτα» κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν την ημέρα εκείνη σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα και του αντιπροέδρου του, του Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο θα αναμετρηθεί στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα με αυτή του (τότε και νυν) ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζονταν από ψυχρότητα.

«Κανένας δεν ήταν χειρότερος για το Ισραήλ από τον πρόεδρο Ομπάμα και τον (αντιπρόεδρό του) Μπάιντεν», στηλίτευσε ο Τραμπ, επικαλούμενος ιδίως τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, του μεγάλου αντιπάλου του Ισραήλ στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θεωρεί πως η στήριξή του ενίσχυσε τον Νετανιάχου στις εκλογές

Ο Τραμπ δήλωσε πως η στήριξή του βοήθησε σημαντικά τον Νετανιάχου στις εκλογές, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται και τα exit polls δείχνουν ισοπαλία μεταξύ της δεξιάς συμμαχίας και των κεντρώων του Γκάντι Άιζενκοτ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προβλέπει σαρωτική νίκη Νετανιάχου στις εκλογές Ισραήλ

Ο Τραμπ προέβλεψε «σαρωτική νίκη» για τον Νετανιάχου στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, σε τηλεφωνική συνομιλία που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε με βίντεο, εκφράζοντας την υποστήριξή του.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξη πριν τις εκλογές

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ για τη μεγάλη στήριξή του ενόψει των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι με τη συνεργασία τους θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απόλυτη στήριξη στον Νετανιάχου για τις εκλογές στο Ισραήλ

Ο Τραμπ εξέφρασε «απόλυτη και πλήρη στήριξη» στον Νετανιάχου ενόψει των ισραηλινών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τον σπουδαίο ηγέτη και σημαντικό εταίρο κατά του Ιράν, τονίζοντας πως εάν το Ιράν δεν αλλάξει στάση, οι ΗΠΑ θα δράσουν δυναμικά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.