ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα

Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε δύο πλήγματα κοντά στη Σαουδική Αραβία

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από δυο άγνωστα βλήματα ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τη UKMTO. Δεν παρουσιάστηκαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή αγνοούμενοι. Η περιοχή παραμένει στο επίκεντρο εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν.

Ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε στον Κόλπο, σε απόσταση 72 ναυτικών μιλίων (133 χιλιομέτρων) ανατολικά από τις ακτές της Σαουδικής Αραβίας, δέχθηκε πλήγμα από δύο «βλήματα άγνωστου τύπου» στην αριστερή πλευρά του, σύμφωνα με ενημέρωση της βρετανικής υπηρεσίας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Η UKMTO ανέφερε ότι δεν έχει καταγραφεί περιβαλλοντική επίπτωση «αυτή τη στιγμή», ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος είναι «γνωστό» πού βρίσκονται, σύμφωνα με σχετική αναφορά που έλαβε η υπηρεσία.

Ο Κόλπος φιλοξενεί λιμάνια-κλειδιά και σημαντικές εγκαταστάσεις φόρτωσης υδρογονανθράκων, σε μικρή απόσταση από το στενό του Ορμούζ. Η περιοχή αυτή αποτελεί κεντρικό σημείο της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Το στενό του Ορμούζ διατηρεί στρατηγική σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το Ιράν έχει προχωρήσει σε de facto κλείσιμο του στενού, απειλώντας και επιτιθέμενο σε εμπορικά πλοία μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ απαντούν με αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών στον Κόλπο, επιδιώκοντας να περιορίσουν τα πετρελαϊκά έσοδα της Τεχεράνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Χούθι ισχυρίζονται νέο πλήγμα σε σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Άντεν

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν, ενώ νωρίτερα είχαν αναφέρει επίθεση σε άλλο πλοίο στα ανοιχτά του Γιανμπού. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει επιβεβαιώσει.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι σαουδαραβικά τάνκερ επέστρεψαν από τον Κόλπο του Άντεν

Έξι σαουδαραβικά υπερδεξαμενόπλοια έστρεψαν την πορεία τους προς τη νότια Αφρική, αποφεύγοντας τον Κόλπο του Άντεν λόγω απειλών από τους Χούθι, αντί να περάσουν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Ένα από αυτά κατευθύνεται στο Γιβραλτάρ.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι σκέφτονται τέλη διέλευσης εμπορικών πλοίων στο Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Οι Χούθι στην Υεμένη εξετάζουν την επιβολή τελών σε εμπορικά πλοία που περνούν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, έπειτα από το θαλάσσιο εμπάργκο στα σαουδαραβικά λιμάνια. Στόχος και το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, χωρίς χρονοδιάγραμμα ακόμη.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι διαψεύδουν το κλείσιμο του Στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Οι Χούθι της Υεμένης διευκρινίζουν ότι ο ναυτικός αποκλεισμός στοχεύει μόνο σε σαουδαραβικά πλοία και δεν αφορά το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Επίσης, ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις σε δύο σαουδαραβικά τάνκερ.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη απειλών Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις απειλές Χούθι στη ναυσιπλοΐα προς/από Σαουδική Αραβία και τονίζει τη σημασία προστασίας της ναυσιπλοΐας βάσει διεθνούς δικαίου, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιφερειακή σταθερότητα.