ΓΔ: 2599.63 -0.66% Τζίρος: 197.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:55:37
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι

Οι Χούθι σκέφτονται τέλη διέλευσης εμπορικών πλοίων στο Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Οι Χούθι στην Υεμένη εξετάζουν την επιβολή τελών σε εμπορικά πλοία που περνούν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, έπειτα από το θαλάσσιο εμπάργκο στα σαουδαραβικά λιμάνια. Στόχος και το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, χωρίς χρονοδιάγραμμα ακόμη.

Χούθι αντάρτες στην Υεμένη εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής τελών σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά τον αποκλεισμό των λιμανιών της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούθι.

Στις 20 Ιουλίου, οι Χούθι, που έχουν στενές σχέσεις με το Ιράν, ανακοίνωσαν την επιβολή θαλάσσιου εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην αντιπαράθεση με το Ιράν.

Οι αντάρτες επιδιώκουν να επιβάλουν τέλη στα περισσότερα πλοία που περνούν από το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, το οποίο αποτελεί στρατηγικό πέρασμα μεταξύ Ερυθράς Θάλασσας και Κόλπου του Άντεν. Πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του μέτρου.

Το γραφείο Τύπου των Χούθι δεν έχει απαντήσει σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό.

Αξιωματούχοι των Χούθι ταξίδεψαν στο Ιράν τον Ιούλιο για την κηδεία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπου συζήτησαν με Ιρανούς ομολόγους το ζήτημα της επιβολής τελών διέλευσης από το Μπαμπ ελ Μαντέμπ, σύμφωνα με δύο περιφερειακούς αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί από την Τεχεράνη.

Στόχος της κίνησης είναι η κανονικοποίηση της επιβολής τελών σε διεθνείς θαλάσσιους διαύλους και η αύξηση της πίεσης προς τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα κινεζικά πλοία θα εξαιρεθούν από τα τέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα είχε άμεσες συνομιλίες με τους Χούθι, ώστε να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των δεξαμενόπλοιών της από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, χωρίς τον κίνδυνο επίθεσης.

Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή σαουδαραβικού πετρελαίου.

Ενδεχόμενη επιβολή τελών από τους Χούθι στο Μπαμπ ελ Μαντέμπ αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες του Κόλπου και της Ευρώπης. Το κλείσιμο του διαύλου αυτού θα στερήσει από τη Σαουδική Αραβία μια κρίσιμη εναλλακτική οδό στο Στενό του Ορμούζ και θα εντείνει τις ανησυχίες για την επάρκεια προσφοράς πετρελαίου.

Η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει επανέλθει πλήρως μετά τις επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στα ανοικτά της Υεμένης, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2023 ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Οι επιθέσεις σταμάτησαν μετά την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι διαψεύδουν το κλείσιμο του Στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Οι Χούθι της Υεμένης διευκρινίζουν ότι ο ναυτικός αποκλεισμός στοχεύει μόνο σε σαουδαραβικά πλοία και δεν αφορά το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Επίσης, ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις σε δύο σαουδαραβικά τάνκερ.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Πλοία αλλάζουν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις απειλές των Χούθι

Τέσσερα δεξαμενόπλοια άλλαξαν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από προειδοποιήσεις των Χούθι, με δύο να κατευθύνονται προς τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ ένα πέμπτο πλοίο εγκατέλειψε τον προορισμό του στη Σαουδική Αραβία.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Προειδοποίηση σε ναυτιλιακές να μην προσεγγίζουν σαουδαραβικά λιμάνια

Οι Χούθι προειδοποιούν τις ναυτιλιακές να μην φορτώνουν ή εκφορτώνουν σε λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας, απειλώντας με επιθέσεις στα πλοία. Ο αποκλεισμός αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια ενέργεια και το εμπόριο στον Κόλπο.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από επίθεση Χούθι στην πόλη Μόκα της Υεμένης

Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους στη Μόκα της Υεμένης, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα και προκαλώντας φωτιά σε δύο πλοία στο λιμάνι. Οι αντάρτες δήλωσαν ότι στόχευσαν στρατιωτικές υποδομές και κατέστρεψαν σκάφη και όπλα.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Καταδίκη επίθεσης Χούθι που σκότωσε τρεις Πακιστανούς

Το Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση των Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, που προκάλεσε τον θάνατο τριών Πακιστανών. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με Σαουδική Αραβία και Τουρκία.