Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει απερίφραστα τις απειλές των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας από και προς τη Σαουδική Αραβία, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS), παραμένει θεμελιώδης προτεραιότητα».
Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας».
Παράλληλα, τονίζεται ότι «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής της σχέσης με τη Σαουδική Αραβία, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Κλείνοντας, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «ο διάλογος και η διπλωματία παραμένουν η μόνη βιώσιμη οδός για την επίτευξη διαρκούς πολιτικής λύσης στην Υεμένη» και επαναβεβαιώνει «την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, κ. Χανς Γκρούντμπεργκ (Hans Grundberg), για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς αποκλεισμούς, υπό την ηγεσία και την ευθύνη των ίδιων των πολιτών της Υεμένης».