Διορία 90 ημερών έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον κινεζικό όμιλο ByteDance, για να πουλήσει τις δραστηριότητες του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράφοντας σχετικό διάταγμα και κάνοντας πράξη τις απειλές που εξαπέλυε το τελευταίο διάστημα.
«Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (...) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει στο διάταγμα ο Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί εδώ και μήνες, χωρίς αποδείξεις, την πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο.
Σύμφωνα με το διάταγμα, επίσης, η ByteDance υποχρεούται να καταστρέψει όλα τα αντίγραφα των δεδομένων που είναι συνδεδεμένα με χρήστες των ΗΠΑ και να ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) όταν το κάνει.
«Η Cfius (σ.σ. αμερικανική υπηρεσία που αξιολογεί επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να διαπιστωθεί αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια) διενήργησε διεξοδική έρευνα και συνέστησε ομόφωνα αυτήν την ενέργεια στον πρόεδρο, προκειμένου να προστατεύσει τους χρήστες των ΗΠΑ από την εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.
«Όπως έχουμε ήδη πει, το TikTok λατρεύεται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι ένας τόπος ψυχαγωγίας, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής σύνδεσης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά στις οικογένειες και σταδιοδρομίες γεμάτες νόημα σε όσους δημιουργούν στην πλατφόρμα μας επί πολλά χρόνια», ήταν η αντίδραση εκπροσωπου της ByteDance.
Ωστόσο, η εξέλιξη έρχεται μάλλον ως καλό νέο για το TikTok και το μέλλον του στις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε σχέση με το προηγούμενο διάταγμα της αμερικανικής κυβέρνησης, που ζητούσε τη διακοπή διανομής της εφαρμογής μέσα σε 45 ημέρες αν δεν υπήρχε συμφωνία αποεπένδυσης. Το διάταγμα αυτό αφορούσε επίσης την πλατφόρμα WeChat, η οποία ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent και έχει μεγάλη παρουσία στη ζωή των Κινέζων (υπηρεσία μηνυμάτων, πληρωμές εξ αποστάσεως, κρατήσεις...).
Το διάταγμα που υπογράφηκε χθες, «αγοράζει χρόνο» στην ByteDance, διευκρινίζοντας όμως πως ο αγοραστής πρέπει να είναι αμερικανική εταιρεία και «να αποδείξει τη θέληση και την ικανότητά της να συμμορφώνεται με το διάταγμα αυτό».
Ενδιαφέρον για τις αμερικανικές δραστηριότητες του TikTok έχει εκφράσει η Microsoft, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance για την εξαγορά των δραστηριοτήτων σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Εκτιμήσεις του αμερικανικού Τύπου, κάνουν λόγο για συναλλαγή αξίας 10 δισ. έως 30 δισ. δολαρίων, ενώ πληροφορίες του Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφεραν ότι η κινεζική εταιρεία έχει συμφωνήσει να πουλήσει το σύνολο της αμερικανικής δραστηριότητας.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως αν γίνει η εξαγορά, «ένα πολύ μεγάλο μέρος του τιμήματος πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών», επειδή, μια τέτοια επιχείρηση δεν είναι δυνατή χωρίς τις αμερικανικές αρχές, ενώ -σύμφωνα με τον ίδιο- έχει μεταφέρει το αίτημα του αυτό στον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.
Από την πλευρά της η Κίνα κάνει λόγο για «εκφοβισμό», κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιτίθενται σταθερά σε ξένες επιχειρήσεις καταχρώμενες την έννοια της εθνικής ασφάλειας.
Τα διατάγματα κατά της ByteDance και της Tencent έρχονται να προστεθούν στην ολοένα και πιο επιθετική στάση των ΗΠΑ κατά των τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας, καθώς οι σχέσεις με το Πεκίνο επιδεινώνονται και ο Τραμπ είναι σε προεκλογική εκστρατεία. Εξάλλου, η διαμάχη με την Huawei συνεχίζεται, με την Ουάσινγκτον να την κατηγορεί για κατασκοπεία.