ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

Ο Τραμπ στοχοποιεί τη διοικήτρια της Fed, Λίζα Κουκ, και συγκροτεί επιτροπή

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκροτεί επιτροπή για την εξέταση κατηγοριών εναντίον της διοικήτριας της Fed, Λίζας Κουκ, σχετικά με υπόθεση απάτης σε στεγαστικό δάνειο, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες απομάκρυνσής της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκροτεί επιτροπή για την ανάκριση της διοικήτριας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Λίζα Κουκ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες του Τραμπ να απομακρύνει τη διοικήτρια.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει: «Η επιτροπή θα διερευνήσει κατηγορίες εναντίον της διοικήτριας Κουκ και θα με ενημερώσει αν υπάρχει "αιτία" για την απομάκρυνσή της». Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 7 Οκτωβρίου.

Οι κατηγορίες που ερευνώνται αφορούν ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες περί απάτης κατά τη λήψη στεγαστικού δανείου από την Κουκ.

Η επιτροπή πρόκειται να πραγματοποιήσει ακρόαση με φυσική παρουσία στον Λευκό Οίκο, «για να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία και τις καταγγελίες εις βάρος της Κουκ», όπως αναφέρεται στο προεδρικό υπόμνημα. Η διαδικασία δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε επιχειρήσει να απομακρύνει την Κουκ, η οποία αποτελεί την πρώτη μαύρη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της Fed, πριν από έναν χρόνο.

Με απόφασή του τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επέτρεψε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να απολύσει τη διοικήτρια, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της Fed απέναντι στην πρωτοφανή αυτή ενέργεια. Ωστόσο, η υπόθεση παραπέμφθηκε εκ νέου σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο, ενώ η Κουκ παραμένει στη θέση της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζερόμ Πάουελ και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Την άλλη εβδομάδα η ανακοίνωση για τον νέο επικεφαλής της Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τον νέο υποψήφιο για την προεδρία της Fed, στη θέση του Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται τον Μάιο 2026. Οι αγορές αναμένουν την απόφαση.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ και Λαγκάρντ θα συζητήσουν για την αναταραχή που έφερε ο Τραμπ

Πέντε κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν για τη νομισματική πολιτική και τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί τη Fed για την αύξηση επιτοκίων, καταγγέλλει πολιτικά κίνητρα

Ο Τραμπ κατηγόρησε το διοικητικό συμβούλιο της Fed ως «εχθρικό», υποστηρίζοντας πως αυξάνει τα επιτόκια για πολιτικούς λόγους εναντίον του, αποφεύγοντας ωστόσο προσωπική επίθεση στον πρόεδρό της, που ο ίδιος διόρισε.