ΓΔ: 2676.73 0.58% Τζίρος: 148.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:39
Πυρκαγιά σε δάσος
Μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει δασική έκταση σε ελληνική περιοχή, προκαλώντας μεγάλες οικολογικές ζημιές.

Παιδιά στην Ευρώπη θα ζήσουν περισσότερα χρόνια με ακραίες πυρκαγιές

Παιδιά που γεννιούνται το 2025 στην Ευρώπη θα βιώσουν κατά μέσο όρο 3,2 επιπλέον χρόνια ακραίων συνθηκών πυρκαγιών σε σχέση με αυτά του 1950, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Vrije Universiteit Βρυξελλών.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Research Letters», ένα παιδί που γεννιέται στην Ευρώπη το 2025 αναμένεται να βιώσει περισσότερα από τρία επιπλέον χρόνια ακραίων καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της ζωής του, σε σύγκριση με ένα παιδί που γεννήθηκε το 1950, εφόσον διατηρηθούν οι τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Vrije Universiteit των Βρυξελλών (VUB), εξέτασε τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες ζέστης, ξηρασίας και ανέμου, οι οποίες συμβάλλουν στην εμφάνιση και την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών, καθιστώντας δυσκολότερη την κατάσβεσή τους. Η κλιματική αλλαγή εντείνει αυτές τις συνθήκες, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών σε περιοχές και εποχές που μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν τέτοιες απειλές, με συνέπειες για ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα παιδιά που θα γεννηθούν το 2025 στην Ευρώπη θα εκτεθούν κατά μέσο όρο σε 3,2 επιπλέον χρόνια ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε σχέση με εκείνα που γεννήθηκαν το 1950. Η αύξηση αυτή, που φθάνει το 84% για τα σημερινά παιδιά σε σύγκριση με τους παππούδες τους, αποδίδεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε σενάριο όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάνει τους 2,6 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, με βάση τις σημερινές πολιτικές.

Ειδικά ευρήματα για Μεσόγειο και Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις ημερών με ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες καταγράφονται στη Μεσόγειο. Στην περιοχή αυτή, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από δασικές πυρκαγιές, τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2025 αναμένεται να εκτεθούν έως και δυόμισι φορές περισσότερο σε ακραίες συνθήκες πυρκαγιάς σε σχέση με όσους γεννήθηκαν το 1950, δηλαδή σε πάνω από πέντε επιπλέον χρόνια ακραίων συνθηκών.

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: ένα παιδί που γεννήθηκε το 2025 προβλέπεται να περάσει περίπου 7,2 χρόνια της ζωής του υπό ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ενώ για όσους γεννήθηκαν το 1950 το αντίστοιχο διάστημα εκτιμάται σε 3,4 χρόνια. Επιπλέον, κάθε επιπλέον βαθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα προσθέτει περίπου 473 ημέρες ακραίων συνθηκών στη ζωή ενός παιδιού από την Ελλάδα που γεννήθηκε το 2025.

Η μελέτη αναδεικνύει την αυξανόμενη διαγενεακή ανισότητα στην Ευρώπη, καθώς οι νέοι, που ιστορικά έχουν προκαλέσει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα επωμιστούν δυσανάλογο μερίδιο κινδύνου από τις πυρκαγιές, ενώ καλούνται να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών. Οι ερευνητές τονίζουν ότι όσο ταχύτερα μειωθούν οι εκπομπές, τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος για τις νεότερες γενιές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ταχεία μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την έκθεση σε επικίνδυνες συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2025 στην Ευρώπη, η μέση έκθεση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,3 χρόνια, ενώ στις πλέον πληγείσες περιοχές της νότιας Ευρώπης η μείωση μπορεί να ξεπεράσει τα δύο χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη: Άνω των 5 εκατ. στρεμμάτων κάηκαν σε καλοκαιρινές πυρκαγιές

Περίπου 5,4 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη στην ΕΕ από τα μέσα Ιουνίου ως αρχές Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα Effis.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ ξηρασίας σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες τον Αύγουστο

Νέα ρεκόρ ξηρασίας κατεγράφησαν σε τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές χώρες τον Αύγουστο, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας που βασίζονται σε δορυφορικές μετρήσεις.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα άντεξε το καλοκαίρι του 2026 καλύτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσιάζει τον απολογισμό των φετινών πυρκαγιών και συγκρίνει τα στοιχεία με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να επιταχυνθεί η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο Μπέρνιγχαμ λόγω ξηρασίας.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καύσωνας μπορεί να κοστίσει 10-15 δισ. ευρώ, λέει η υπουργός

Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα στη Γαλλία μπορεί να κοστίσουν 10-15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος. Φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2022, με μεγαλύτερες πυρκαγιές και μεγαλύτερη ζημιά στη γεωργία.