ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
Ο Τσέχος πολιτικός Αντρέι Μπάμπις κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσεχία: Ο Μπάμπις προειδοποιεί για «πύλες της κολάσεως» λόγω Ουκρανίας

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις κάλεσε για ισχυρότερη ευρωπαϊκή δράση ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης αν δεν υπάρξει ειρηνευτική διαπραγμάτευση.

Την ανάγκη για εντονότερες ευρωπαϊκές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, προειδοποιώντας ότι η παρούσα κατάσταση ενέχει σοβαρό κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης. Σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια και την άμυνα στην Πράγα, ο Μπάμπις τόνισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεργαστούν για να φέρουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν φοβάμαι να το πω φωναχτά: Η πορεία που ο κόσμος ακολουθεί σήμερα δεν οδηγεί στην ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 72χρονος εθνικιστής δισεκατομμυριούχος. Επισήμανε πως η τρέχουσα κατάσταση «οδηγεί κατευθείαν στις πύλες της κολάσεως» και πως «μας οδηγεί στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Μπάμπις εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης, την οποία χαρακτήρισε ως «πόλεμο φθοράς». Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει αν το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει παραχωρήσεις εδαφών στο πλαίσιο πιθανών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μπάμπις, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει ακροδεξιούς λαϊκιστές και μικρότερα δεξιά κόμματα, έχει υιοθετήσει πιο επιφυλακτική στάση σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, με τον οποίο οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες. Ο Πάβελ, πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, στηρίζει θερμά την πρωτοβουλία μέσω της οποίας έχουν παρασχεθεί στην Ουκρανία εκατομμύρια βλήματα πυρομαχικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν δυσκολεύουν τον τερματισμό του πολέμου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, προειδοποιεί ότι οι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν περιπλέκουν τις συνομιλίες, ενώ η EASA συστήνει αποφυγή πτήσεων σε Ιράν και Ιράκ.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικός βομβαρδισμός σε ρωσική βιομηχανία και διυλιστήριο

Επίθεση με drones έπληξε βιομηχανική μονάδα στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά χωρίς θύματα, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι στόχος ήταν πετρελαϊκό διυλιστήριο.
Οκρανία, έκρηξη, βομβαρδισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε ρωσικό έδαφος από ουκρανικό drone στη Μπριάνσκ

Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες από ουκρανικό drone σε σπίτι στον οικισμό Κλίμοβο της περιφέρειας Μπριάνσκ, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 29 ουκρανικά drones το τελευταίο 24ωρο.
Το Κίεβο βομβαρδίζεται
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο: Ένας νεκρός στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου, ζημιές σε κτίρια και πυρκαγιές, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: 70+ χώρες στηρίζουν την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια»

Σε κοινή δήλωση 72 χωρών και της ΕΕ, με αφορμή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζεται η προστασία γυναικών σε συγκρούσεις και η ενίσχυση της συμμετοχής τους σε διαδικασίες ειρήνης, με ηγετικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη 70 χωρών στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη & Ασφάλεια»

Σε κοινή δήλωση 72 χωρών και της ΕΕ, με αφορμή τη συζήτηση του ΟΗΕ για «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», εκφράστηκε η δέσμευση για προστασία και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και λήψη αποφάσεων.