ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
Ο Τσέχος πολιτικός Αντρέι Μπάμπις κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσεχία: Ο Μπάμπις προειδοποιεί για «πύλες της κολάσεως» λόγω Ουκρανίας

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις κάλεσε για ισχυρότερη ευρωπαϊκή δράση ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης αν δεν υπάρξει ειρηνευτική διαπραγμάτευση.

Την ανάγκη για εντονότερες ευρωπαϊκές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, προειδοποιώντας ότι η παρούσα κατάσταση ενέχει σοβαρό κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης. Σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια και την άμυνα στην Πράγα, ο Μπάμπις τόνισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεργαστούν για να φέρουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν φοβάμαι να το πω φωναχτά: Η πορεία που ο κόσμος ακολουθεί σήμερα δεν οδηγεί στην ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 72χρονος εθνικιστής δισεκατομμυριούχος. Επισήμανε πως η τρέχουσα κατάσταση «οδηγεί κατευθείαν στις πύλες της κολάσεως» και πως «μας οδηγεί στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Μπάμπις εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης, την οποία χαρακτήρισε ως «πόλεμο φθοράς». Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει αν το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει παραχωρήσεις εδαφών στο πλαίσιο πιθανών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μπάμπις, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει ακροδεξιούς λαϊκιστές και μικρότερα δεξιά κόμματα, έχει υιοθετήσει πιο επιφυλακτική στάση σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, με τον οποίο οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες. Ο Πάβελ, πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, στηρίζει θερμά την πρωτοβουλία μέσω της οποίας έχουν παρασχεθεί στην Ουκρανία εκατομμύρια βλήματα πυρομαχικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν δυσκολεύουν τον τερματισμό του πολέμου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, προειδοποιεί ότι οι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν περιπλέκουν τις συνομιλίες, ενώ η EASA συστήνει αποφυγή πτήσεων σε Ιράν και Ιράκ.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας στα Χανιά για τα ΜΟΕ

Ολοκληρώθηκε στα Χανιά ο νέος γύρος συναντήσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ, παρουσία πρέσβεων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με τη φιλοξενία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 9 Οκτωβρίου 2026.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Νεκρός 1 Ισραηλινός στρατιώτης, 3 τραυματίες στα νότια

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από ανατροπή στρατιωτικού οχήματος Humvee στο νότιο Λίβανο, κοντά στον ποταμό Λιτάνι. Ήταν το 17ο θύμα μετά την εκεχειρία του Ιουνίου.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone χτύπησε αυτοκίνητο στην Κραματόρσκ, δύο νεκροί

Δύο νεκροί από ρωσικό drone στην Κραματόρσκ, με τον συνολικό απολογισμό επιθέσεων σήμερα να αγγίζει τους 35 νεκρούς. Δύο λεωφορεία βομβαρδίστηκαν το πρωί με 30 νεκρούς και 18 τραυματίες. Υπόσχεση απάντησης από τον Ζελένσκι.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη να εγγυηθεί ασφάλεια Ελλάδας-Κύπρου έναντι Τουρκίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου απέναντι σε κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας τις παραβιάσεις και την επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.