ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Έκρηξη στην Ουκρανία

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για επίθεση σε καύσιμα στη Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής της ρωσικής Rosatom κατηγόρησε την Ουκρανία για επίθεση σε βυτιοφόρα κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και τραυματίες Ρώσους στρατιώτες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την πυρηνική ασφάλεια.

Κατηγορίες κατά της Ουκρανίας για επίθεση σε βυτιοφόρα με ντίζελ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτών και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, διατύπωσε ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας. Σύμφωνα με σχετική δήλωση, το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή και προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άλλων Ρώσων στρατιωτών.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης με έξι αντιδραστήρες, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται συχνά για ενέργειες που εντείνουν τον κίνδυνο για την ασφάλεια του σταθμού και αυξάνουν τον φόβο για πιθανό πυρηνικό ατύχημα.

Στη δήλωσή του, ο Αλεξέι Λιχατσόφ ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «σειρά συντονισμένων πληγμάτων» σε βυτιοφόρα καυσίμων που προμηθεύουν με ντίζελ τον σταθμό. Όπως σημείωσε, «τα πλήγματα έγιναν πολύ κοντά στην περίμετρο της εγκατάστασης», ενώ επισήμανε ότι «δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί ρώσοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν, μερικοί σοβαρά. Όλοι συμμετείχαν στην υποστήριξη αυτής της καθαρά μη στρατιωτικής αποστολής».

Τα καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σταθμού, καθώς οι γεννήτριες ντίζελ εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες, ιδίως όταν οι δύο εξωτερικές γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού τίθενται εκτός λειτουργίας. Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των γραμμών είχε διακοπεί για σχεδόν τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ έχει εγκαταστήσει μόνιμη ομάδα παρατηρητών στον σταθμό, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.
Κατεστραμμένη γέφυρα Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ νεκροί και 60 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Ρωσικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας χθες προκάλεσαν τουλάχιστον 8 νεκρούς και 60 τραυματίες, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω πληγμάτων στο ενεργειακό δίκτυο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ζώνη ασφαλείας 660 χλμ στα ουκρανικά σύνορα σχεδιάζει η Ρωσία

Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα ουκρανικά σύνορα, η οποία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Κίεβο, ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο Κουρσκ.
Βλαντίμιρ Πούτιν γράφει
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Πάπα: Υποστηρίζω την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ολέσκι

Ο Πούτιν εξέφρασε στον Πάπα τηλεφωνικά την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Βατικανού για αποστολή προμηθειών σε αμάχους στην Ολέσκι και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί, ενώ οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παρεμπόδιση.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ζώνη ασφαλείας θα υπάρξει στα σύνορα μας με την Ουκρανία

Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την Ουκρανία, που θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη, τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν ακόμη το 10% του Ντόνετσκ σύμφωνα με το Κρεμλίνο.