ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας

Σταθερό στο 14% το βασικό επιτόκιο διατηρεί η ρωσική κεντρική τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 14% πριν τις εκλογές, υπό το βάρος οικονομικής επιβράδυνσης, κυρώσεων και πολέμου, όπως αναμενόταν από αναλυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 14%, μία εβδομάδα πριν από τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, ως ένδειξη της κοινωνικής ανησυχίας και της κόπωσης που έχει προκαλέσει η πολυετής σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η ρωσική οικονομία, με μέγεθος 2,6 τρισ. δολαρίων, παρουσίασε πέρυσι σημαντική επιβράδυνση. Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί οριακά πάνω από το μηδέν το 2026, με αιτίες το υψηλό επιτόκιο, τις δυτικές κυρώσεις, τις ουκρανικές επιθέσεις σε οικονομικούς στόχους και την ενίσχυση του ρουβλίου.

Η επιλογή διατήρησης του επιτοκίου συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, «η οικονομία στο σύνολό της αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2026. Οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες».

Οι επιχειρήσεις ασκούν πιέσεις για μείωση των επιτοκίων, καθώς θεωρούν ότι η δανειοδότηση για επενδύσεις είναι ασύμφορη στα τρέχοντα επίπεδα και η ανάκαμψη της ανάπτυξης απαιτεί επιτόκιο κάτω του 12%. Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, υποστηρίζει πως οι επενδύσεις παρουσιάζουν ήδη σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Ο πληθωρισμός, που είχε υποχωρήσει νωρίτερα, αυξήθηκε εκ νέου τον Ιούνιο. Αιτία αποτέλεσαν οι επιθέσεις ουκρανικών drones σε διυλιστήρια, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων και άνοδο τιμών, με συνέπεια την αύξηση του κόστους σε όλη την οικονομία λόγω μεταφορικών.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποδίδει τις αυξήσεις τιμών κυρίως στις ουκρανικές επιθέσεις, κάνοντάς λόγο για «τις επιπτώσεις μιας προσωρινής μείωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων σε ορισμένους τομείς».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, που η τράπεζα θεωρεί παράγοντα ενίσχυσης του πληθωρισμού, μειώθηκε στο 2,5% του ΑΕΠ τον Αύγουστο από 2,8% τον Ιούλιο, λόγω εισροής μερισμάτων από κρατικές τράπεζες.

Παράλληλα, το έλλειμμα ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, καθώς οι διεθνείς τιμές πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που ευνοεί τον ρωσικό προϋπολογισμό λόγω της ισχυρής θέσης της χώρας στην παραγωγή πετρελαίου.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα ενισχύσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, κυρίως μέσω των εισαγόμενων αγαθών.

«Καθώς η κατάσταση εκεί παραμένει τεταμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η πληθωριστική επίδραση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια οικονομία και, μέσω αυτής, στη Ρωσία, αυξάνεται σταδιακά», ανέφερε ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αλεξέι Ζαμπότκιν σε συνέντευξη Τύπου.

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα τόνισε ότι οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων αναπροσαρμογών για το τρέχον έτος, που καταρτίζει η κυβέρνηση αυτό το μήνα, θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο για την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγματα σε πετρελαϊκή μονάδα και στόχους στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε πλήγματα του ουκρανικού στρατού σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Βόλγκογκραντ και σε στόχους στις περιοχές Νταγκεστάν, Ουντμούρτια, Τούλα, Νίζνι Νόβγκοροντ, Περμ και Σαμάρα.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Πεζεσκιάν στο Νέο Δελχί για τη σύνοδο κορυφής των BRICS

Στην Ινδία για τη σύνοδο των BRICS έφτασαν Πούτιν και Πεζεσκιάν, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται αύριο. Οι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Ναρέντρα Μόντι, εν μέσω εντάσεων λόγω Μέσης Ανατολής και Ουκρανίας.
Καπνός από βομβαρδισμό Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε επίθεση ρωσικών drones σε πρατήρια καυσίμων στο Κίεβο

Δύο νεκροί από ρωσικές επιθέσεις με drone σε πρατήρια καυσίμων στο Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο. Ταυτόχρονα, ουκρανικά drone χτύπησαν δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ρωσική Περμ χωρίς θύματα, λέει ο τοπικός κυβερνήτης.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν τρία πλοία κοντά σε ουκρανικά λιμάνια

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επιθέσεις σε τρία εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και εφοδιαστικά κέντρα, ενώ δήλωσε ότι κατέρριψε 777 ουκρανικά drones, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων σε αρκετές περιοχές και την Κριμαία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε Τούλα και Κίεβο από drone και αεροπορικές επιθέσεις

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες από επιθέσεις drones στην Τούλα, με 26 καταρριφθέντα UAV σύμφωνα με τον κυβερνήτη. Στο Κίεβο, 8 τραυματίες και πυρκαγιά σε πολυκατοικία από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.