ΓΔ: 2679.94 0.48% Τζίρος: 146.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:56:36
Σημαία Ισπανίας

Ισπανία: Ο υπουργός Εσωτερικών καταδικάζει τη βία στη Θέουτα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα τόνισε πως «η βία δεν είναι λύση» για το προσφυγικό ζήτημα στη Θέουτα, καλώντας σε ηρεμία μετά τα πρόσφατα επεισόδια στον θύλακα όπου παραμένουν χιλιάδες μετανάστες.

Έκκληση για τερματισμό της βίας στη Θέουτα απηύθυνε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, μετά τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ο ισπανικός θύλακας στη βόρεια Αφρική, που πριν ένα μήνα βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω μαζικής εισόδου μεταναστών, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Ο Γκράντε-Μαρλάσκα, μιλώντας στη Μαδρίτη, τόνισε πως «η βία δεν είναι η λύση για να επιλυθεί ένα πρόβλημα τόσο πολύπλοκο», καλώντας σε ηρεμία και διακοπή κάθε μορφής βίας στη μικρή αυτή περιοχή των 18,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στις 30 και 31 Ιουλίου, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν στη Θέουτα από το Μαρόκο. Παρότι οι περισσότεροι επέστρεψαν, σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση περίπου 5.000 άτομα –ή 10.000 σύμφωνα με τις τοπικές αρχές– παραμένουν στον θύλακα, περιπλανώμενοι στους δρόμους ή διαμένοντας σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και παραλίες.

Οι διαδηλώσεις των κατοίκων της Θέουτα, που ζητούν την απομάκρυνση των μεταναστών και καταγγέλλουν προβλήματα ασφαλείας, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας σε βίαια επεισόδια.

Την Πέμπτη, σημειώθηκαν συγκρούσεις σε παραλία όπου είχαν κατασκηνώσει μετανάστες, με αποτέλεσμα να πυρποληθούν προσωπικά αντικείμενα. Επίσης, στρατιωτικό όχημα δέχθηκε επίθεση με πέτρες από περίπου 70 μετανάστες, με έναν στρατιώτη να τραυματίζεται και 12 Μαροκινούς να συλλαμβάνονται.

Άλλοι δύο Μαροκινοί συνελήφθησαν μετά από επίθεση σε αξιωματικό της Guardia Civil, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Ωστόσο, η νύχτα κύλησε χωρίς περαιτέρω επεισόδια.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο Γκράντε-Μαρλάσκα κατηγόρησε την ακροδεξιά και τη δεξιά ότι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις «επιδιώκοντας να αποκομίσουν πολιτικό όφελος από την κατάσταση ή, ακόμη χειρότερα, να υποκινήσουν το μίσος και την αντιπαράθεση» στους δρόμους της Θέουτα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Θέουτα του Λαϊκού Κόμματος (PP), Χαβιέρ Θελάγια, κάλεσε επίσης σε ηρεμία, εκφράζοντας την κατανόηση του για τον «θυμό» και την «παραπάνω από δικαιολογημένη οργή του λαού της Θέουτα απέναντι στην παθητικότητα της κυβέρνησης».

Η δεξιά και η ακροδεξιά ζητούν την επιστροφή όλων των μεταναστών που βρίσκονται ακόμη στη Θέουτα. Η αριστερή κυβέρνηση, ωστόσο, επισημαίνει ότι απαιτείται ταυτοποίηση ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιοι δικαιούνται άσυλο ή πρέπει να επιστραφούν, διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε πως η μαζική είσοδος μεταναστών στη Θέουτα ήταν «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» που αντιμετώπισε πρόσφατα η Ισπανία στο μεταναστευτικό, ενώ η κατάσταση παραμένει «επείγουσα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Συνελήφθη ο "μετρ των αποδράσεων" μετά από 4 αποδράσεις

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε έναν διαβόητο φυγά, γνωστό ως «μετρ των αποδράσεων», που είχε δραπετεύσει τέσσερις φορές από φυλακές σε Ιταλία και Βέλγιο, χρησιμοποιώντας πριόνια, σεντόνια αλλά και μια ανθρώπινη πυραμίδα.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εκκένωση κοινότητας στην Βαλένθια εξαιτίας πυρκαγιάς

Οι αρχές στη Βαλένθια διέταξαν εκκένωση της Γκάτοβα λόγω δασικής πυρκαγιάς από κεραυνό. Εκατοντάδες κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να φύγουν άμεσα, καθώς οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια, σύμφωνα με την RTVE.
Κατεστραμμένο κτήριο Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Γρανάδα: Ζημιές σε κτίρια, χωρίς τραυματίες

Σεισμός 5 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Γρανάδα Ισπανίας προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια, χωρίς τραυματισμούς. Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έγιναν διασώσεις από πληγέντα κτίρια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Ολική ηλιακή έκλειψη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Προετοιμασία για την ηλιακή έκλειψη με φόντο κίνδυνο πυρκαγιάς

Η Ισπανία λαμβάνει αυστηρά μέτρα για την ολική έκλειψη ηλίου στις 12 Αυγούστου, με ανάπτυξη 35.000 αστυνομικών και εκστρατεία ενημέρωσης λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών. Αναμένονται έξι εκατομμύρια επισκέπτες στα 660 σημεία θέασης.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία κάλεσε την Ιταλία να επαναφέρει τη Σένγκεν έως 9 Αυγούστου

Η Ισπανία ζήτησε από την Ιταλία να επαναφέρει άμεσα τη Συμφωνία Σένγκεν, αλλιώς θα λάβει αντίμετρα για την προστασία των πολιτών της, τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει τις περισσότερες παράτυπες εισόδους τα τελευταία χρόνια.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η παύση της Σένγκεν δεν στρέφεται κατά της Ισπανίας

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι υπογράμμισε ότι η παύση της Συμφωνίας Σένγκεν δεν στρέφεται κατά της Ισπανίας, αλλά αποτελεί οργανωτικό και προληπτικό μέτρο για την εθνική ασφάλεια, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς την Ισπανία.