ΓΔ: 2606.02 0.93% Τζίρος: 93.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:37
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης

Ιράν: Διπλωματία μόνο αν οι ΗΠΑ παραδεχθούν ότι η πίεση αποτυγχάνει

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η διπλωματία μπορεί να επανεκκινήσει, αρκεί οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ότι οι πιέσεις κατά του Ιράν δεν αποδίδουν, να δείξουν σεβασμό και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Μετά την ανακοίνωση νέων αμερικανικών κυρώσεων, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η επαναφορά της διπλωματίας δεν είναι αδύνατη, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνειδητοποιήσουν πως η πίεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν αποδίδει.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Αραγτσί τόνισε: «Το να ξαναμπεί η διπλωματία στις ράγες δεν είναι αδύνατο. Εξαρτάται από το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιληφθούν ένα απλό γεγονός: η πίεση δεν λειτουργεί».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να επιδεικνύουν σεβασμό, να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα του Ιράν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Παράλληλα, ο Αραγτσί χαρακτήρισε «δημιουργικές» τις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Η χώρα του Κατάρ, σε συνεργασία με άλλες μεσολαβήτριες χώρες, επιδιώκει την επανεκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, ο αλ Θάνι επεσήμανε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας των γειτονικών χωρών και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο στενό του Ορμούζ, καθώς και την ανάγκη συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών.

Το Ιράν διαμηνύει ότι το στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό εφόσον η Ουάσινγκτον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου συμφωνίας του Ιουνίου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών και των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε δεκάδες εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι οι Χούθι εντείνουν επιθέσεις σε σαουδαραβικά αεροδρόμια, λιμάνια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ριάντ: Κατηγορεί την Τεχεράνη για την ένταση με τους Χούθι

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Ραγιέντ Κρίμλι, κατηγόρησε το Ιράν για την αύξηση της έντασης στην Υεμένη, λέγοντας πως εξοπλίζει και στηρίζει τους Χούθι, οι οποίοι αρνήθηκαν πρόσφατη συνάντηση στο Ομάν.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση λαϊκής οργής μέσω αποκλεισμού

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω του ναυτικού αποκλεισμού, τονίζοντας ότι η χώρα του ζει τη δυσκολότερη περίοδο από το 1979 λόγω πολέμου και οικονομικής πίεσης.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

Ο ιρανικός στρατός ανέφερε πως πετρελαιοφόρο που παραβίασε κανόνες και είχε απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού φλέγεται στα ανατολικά των Στενών του Ορμούζ, καθώς προσπαθούσε να περάσει από απαγορευμένη περιοχή.
αμερικανικά πυρηνικά όπλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σκέψεις για χρήση της "μητέρας όλων των βομβών" κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ έχουν σχέδια βομβαρδισμών με τη «μητέρα όλων των βομβών» κατά ιρανικών στόχων αν το διατάξει ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNN. Η χρήση της ενδέχεται να κλιμακώσει τη σύγκρουση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.