ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Διάδρομος νοσοκομείου

Τραγωδία στο Ισλαμαμπάντ: 14 νεογνά νεκρά σε φωτιά σε μαιευτήριο

Τραγωδία σε νοσοκομείο του Ισλαμαμπάντ: Πυρκαγιά σε μονάδα κλιματισμού στο μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτήριο της πόλης στοίχισε τη ζωή σε 14 νεογνά. Η αιτία της φωτιάς ήταν ηλεκτρική βλάβη, σύμφωνα με τις αρχές.

Δεκατέσσερα νεογνά έχασαν τη ζωή τους στη μαιευτική κλινική του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Πακιστάν (PIMS) στο Ισλαμαμπάντ, μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε σε μονάδα κλιματισμού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της πρωτεύουσας.

Οι αρχές του Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσαν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στον τρίτο όροφο της κλινικής μητρικής και βρεφικής υγείας του PIMS, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης. Όπως αναφέρουν, «συνολικά 14 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό».

Η δρ. Ανίζα Τζαλίλ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Dawn ότι στην κλινική νοσηλεύονταν 15 νεογνά όταν ξέσπασε η πυρκαγιά και «ένας γιατρός έσωσε ένα από αυτά». Η ίδια ανέφερε στο AFP πως «η πυρκαγιά ξεκίνησε από το σύστημα κλιματισμού», λόγω ηλεκτρικής βλάβης.

Γυναίκες που μόλις είχαν γεννήσει αναγκάστηκαν να κατέβουν τρέχοντας τις σκάλες για να απομακρυνθούν από τον χώρο.

Όλα τα θύματα ήταν «νεογνά», όπως σημείωσαν ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχσίν Νάκβι, οι οποίοι εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη» σε ξεχωριστές ανακοινώσεις.

Ο Σαρίφ κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να διεξαγάγουν άμεσα έρευνα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να εντοπιστούν και να ληφθούν τα αυστηρότερα μέτρα». Επισήμανε επίσης: «Μια κατάσταση στην οποία εμπλέκονται παιδιά είναι ανεπανόρθωτη».

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Αμπντούλ Γκάφουρ, περιέγραψε πως «υπήρχε μαύρος καπνός στο εσωτερικό και οι ασθενείς ήταν εγκλωβισμένοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες για να φτάσουν».

Αντιθέτως, ο Σοχάιλ Άσραφ, πολιτικός επίτροπος της αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ, διαβεβαίωσε ότι η κλήση για βοήθεια έγινε λίγο πριν τις 07:00 (τοπική ώρα) και οι δυνάμεις επενέβησαν «αμέσως» στο σημείο.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ανέφερε ότι «η πυρκαγιά τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο και τα παιδιά μεταφέρθηκαν αμέσως στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Ο Πακιστανός υπουργός Υγείας Μουστάφα Κάμαλ δήλωσε ότι πολλά από τα νεογνά βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδες ή λάμβαναν οξυγόνο, ενώ οι φιάλες οξυγόνου εκτιμάται πως συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Κάμαλ, η πυρκαγιά προκλήθηκε από το σύστημα κλιματισμού, ωστόσο οι έρευνες για τα ακριβή αίτια συνεχίζονται, ενώ στο νοσοκομείο πραγματοποιούνταν έργα ανακαίνισης.

Καταγγελίες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Ο Χουράμ Μεχμούντ κατήγγειλε στο AFP ότι έχασε την τριών ημερών κόρη του, ενώ περιέγραψε πως «η σύζυγός μου ήταν στην κλινική. Έβγαλαν τους πάντες έξω. Καθόμασταν στον δρόμο περιμένοντας βοήθεια».

Η Τζαουέρια, που επίσης έχασε την κόρη της, υποστήριξε ότι η πόρτα της μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών ήταν κλειδωμένη. «Δεν το πιστεύω. Δώστε μου το παιδί μου», φώναζε. «Γιατί οι γιατροί άφησαν τα παιδιά εκεί;».

Μία ακόμη αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, ισχυρίστηκε ότι το προσωπικό ασφαλείας «δεν μας άφηνε να βγούμε και οι φρουροί μας εμπόδιζαν» να φύγουμε. «Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα και τα σωστικά συνεργεία αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφοι του AFP παρακολούθησαν μια νοσηλεύτρια να ανακοινώνει τα ονόματα των νεκρών νεογνών στις οικογένειες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο.

Συχνές πυρκαγιές λόγω χαλαρής νομοθεσίας

Λόγω της χαλαρής νομοθεσίας ασφαλείας και των προτύπων δόμησης, αλλά και της ελαστικής εφαρμογής τους, οι πυρκαγιές σε μεγάλα κτίρια είναι συχνό φαινόμενο στο Πακιστάν.

Τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα του Καράτσι. Το 2023, άλλη πυρκαγιά στην ίδια πόλη κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ενώ το 2021, 16 εργάτες σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο.

Το 2012, πυρκαγιά σε εργοστάσιο υφαντουργίας στο Καράτσι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 250 εργαζόμενους, καθώς το κτίριο δεν διέθετε έξοδο κινδύνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπομπή διοξειδίου άνθρακα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πακιστάν: Η πιο μολυσμένη χώρα του κόσμου για το 2025

Το Πακιστάν καταγράφηκε ως η πιο ρυπασμένη χώρα το 2025, με PM2.5 έως και 13 φορές πάνω από το όριο του ΠΟΥ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IQAir. Μόνο 13 χώρες και εδάφη διατήρησαν PM2.5 κάτω από τα ανώτατα επίπεδα.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότεροι έλεγχοι ασφαλείας στο Πακιστάν λόγω του ιού Νίπα

Το Πακιστάν ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα για τον ιό Νίπα, ακολουθώντας και άλλες ασιατικές χώρες μετά τα δύο κρούσματα στην Ινδία. Ο ιός μεταδίδεται από φρουτοφάγες νυχτερίδες ή μολυσμένα τρόφιμα και δεν υπάρχει εμβόλιο.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο 17χρονος μαθητής που υπέστη ανακοπή στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής

Ένας 17χρονος μαθητής στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής υπέστη καρδιακή ανακοπή έξω από το Λύκειο. Διακομίστηκε διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, αλλά δυστυχώς κατέληξε παρά τις προσπάθειες ανάνηψης.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα θα αξιολογήσει στρατιωτικά αιτήματα της Σ. Αραβίας βάσει συμφωνίας

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε πως η Άγκυρα θα στηρίξει στρατιωτικά τη Σαουδική Αραβία αν χρειαστεί, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, στο πλαίσιο της τριμερούς αμυντικής συμφωνίας με Ριάντ και Πακιστάν.
Σημαία Πακιστάν κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: 31 νεκροί από την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

Σε τουλάχιστον 31 ανήλθαν οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 16 αστυνομικοί, από τη βομβιστική επίθεση με πυρά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κοχάτ του Πακιστάν. Πάνω από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 251 ΓΝΑ συμμετείχε σε εθελοντική δωρεά μυελού των οστών

Το 251 ΓΝΑ συμμετείχε στην 5η Πανελλήνια Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών «Οι Νοσηλευτές Δίνουν Όραμα Ελπίδας», με 18 στελέχη να εγγράφονται εθελοντικά στο Μητρώο Δοτών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη.