ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
Credit: Shutterstock

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί σε καναδικά προϊόντα, αντίποινα από την Οτάβα

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Καναδά, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα, κλιμακώνοντας την ένταση. Οι νέοι δασμοί αφορούν το 5,5% των καναδικών εξαγωγών αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, καθώς η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 50% σε συγκεκριμένα καναδικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά. Η κίνηση αυτή εντείνει τις ήδη αυξημένες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες συνομιλίες.

Ο Καναδός υπουργός Εμπορίου Ντομινίκ ΛεΜπλάν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον την τελευταία εβδομάδα, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που έχει οξυνθεί μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) χωρίς αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα οι νέοι δασμοί που είχε προαναγγείλει ο Τραμπ να τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μέτρα αυτά αφορούν περίπου το 5,5% των καναδικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Ο αντιπρόσωπος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε ότι «παρά την αμερικανική προσφορά προς τον Καναδά να έχει καλύτερη μεταχείριση από οποιονδήποτε άλλο εξαγωγέα στην αγορά μας, οι νέες απαιτήσεις και οι οπισθοδρομήσεις σε άλλες δεσμεύσεις του Καναδά διατάραξαν την εύθραυστη ισορροπία που είχε επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες».

Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε: «αποφάσισα να αναστείλω τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και ζήτησα από τους διαπραγματευτές του Καναδά να επιστρέψουν στην Οτάβα».

Ο Κάρνεϊ συμπλήρωσε ότι οι Καναδοί διαπραγματευτές «εργάστηκαν σκληρά, καλή τη πίστει για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Καναδών στη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Επιπλέον, σημείωσε πως «αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους προτεινόμενους από τις ΗΠΑ όρους ήταν άδικες, μη οικονομικές και έθεταν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας».

Παράλληλα, ο Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι «ο Καναδάς θα εφαρμόσει ισοδύναμους δασμούς δολάριο στο δολάριο, προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας».

Οι επιπλέον αμερικανικοί δασμοί είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο και αρχικά προβλεπόταν να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη, ωστόσο ο Τραμπ έδωσε τριήμερη παράταση για συνέχιση των συνομιλιών.

Εμπορικές σχέσεις και USMCA

Ο Καναδάς και το Μεξικό παραμένουν βασικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, αλλά βρέθηκαν στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025.

Οι σχετικοί δασμοί ακυρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του ο Καναδάς να αποτελέσει την 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Από τον Μάρτιο του 2025, όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Κάρνεϊ, η καναδική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, αναζητώντας νέους εμπορικούς εταίρους σε Ασία και Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία των κυβερνήσεων Μεξικού και Καναδά, πάνω από το 80% των προϊόντων τους που εξάγονται στις ΗΠΑ καλύπτεται από την τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (USMCA), η οποία ισχύει από τον Ιούλιο του 2020.

Πέραν των διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν, ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς καλούνται να συμφωνήσουν για το μέλλον της USMCA, καθώς η Ουάσινγκτον αρνήθηκε την ανανέωσή της υπό την τρέχουσα μορφή τον Ιούλιο. Παρά ταύτα, η συμφωνία παραμένει ενεργή έως την 1η Ιουλίου 2036.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι αμερικανικοί δασμοί σε καναδικές εισαγωγές, απαντά η Οτάβα

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέους δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα, όπως είχε προαναγγείλει ο Τραμπ, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
σημαία του Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Πάνω από 100.000 υπογραφές για αποχώρηση του Αμερικανού πρέσβη

Πάνω από 100.000 υπογραφές συγκέντρωσε αίτημα προς το Καναδικό κοινοβούλιο για την αποπομπή του Αμερικανού πρεσβευτή στην Οτάβα Πιτ Χούκστρα, λόγω παρεμβάσεων του στις σχέσεις και την πολιτική του Καναδά.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ και 30 χώρες καταδικάζουν τις εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν

Περίπου 30 χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά, καταδίκασαν τις αυξημένες εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν, ζητώντας τερματισμό της θανατικής ποινής και απελευθέρωση αυθαίρετα κρατουμένων.
Δασική πυρκαγιά Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: 80χρονη έχασε τη ζωή της από μεγάλη πυρκαγιά στα δυτικά

Μια 80χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της προσπαθώντας να διαφύγει από μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Τον θάνατό της επιβεβαίωσε η καναδική χωροφυλακή στο Πέντικτον.