Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για το Ιράν, προκειμένου να παρουσιάσει τις κινήσεις που σχεδιάζει η Ουάσινγκτον σε οικονομικό επίπεδο.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε «οικονομικό πόλεμο και απομόνωση» για το Ιράν, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα έχουν πρωτοφανή ένταση. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χώρα προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στο Ιράν θα αντιμετωπίσει οικονομικές συνέπειες, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν διευθέτηση της σύγκρουσης που ξεκίνησαν μαζί με το Ισραήλ πριν από περίπου έξι μήνες.
Ο Σκοτ Μπέσεντ, μιλώντας στο CNBC, εκτίμησε ότι «οι αγορές πετρελαίου παρερμηνεύουν τη σημασία αυτής της οικονομικής πίεσης», την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, υπάρχει «ασύμμετρη πληροφόρηση» σχετικά με τις εξελίξεις. Επισήμανε ότι «εάν ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή οικονομική πίεση, αυτό σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στοχοποιήσουν την Κίνα λόγω των συναλλαγών της με το Ιράν, ο Μπέσεντ απάντησε πως ορισμένες συζητήσεις πρέπει να γίνονται κατ’ ιδίαν. Τόνισε ωστόσο ότι «θεωρούμε πως όλοι θέλουν να ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ και να υποχωρήσουν εκ νέου οι τιμές ενέργειας». Υπενθύμισε πως «οι Κινέζοι προμηθεύονται το 50% των εισαγωγών ενέργειας από χώρες του Κόλπου. Επομένως θα επωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό» από το πρόγραμμα.