ΓΔ: 1403.83 0.01% Τζίρος: 1,728.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ελπίδες για ειρήνη

Η κατάπαυση του πυρός ήταν προαπαιτούμενη από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις ώστε να επιλυθεί οριστικά η ουκρανική κρίση που έχει αρχίσει από το 2014.

Ουκρανοί, Ρώσοι, και διαπραγματευτές από τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (OSCE) έφτασαν σε συμφωνία για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών στην Ανατ. Ουκρανία, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 27 του μήνα. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν απαιτήσει να υπάρξει ανακωχή πριν συμφωνήσουν να υπάρξουν νέες συζητήσεις για επίλυση της ουκρανικής κρίσης, με την συνάντηση να επιβεβαιώνεται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι προϊόν της αποτελεσματικής δουλειάς της Ουκρανικής αντιπροσωπείας, μαζί με την υποστήριξη των διεθνών συμμάχων μας σε Βερολίνο και Παρίσι, καθώς και την συμβολή των πολιτικών συμβούλων και ξένων υπουργών των χωρών που συμμετέχουν στην Ομάδα της Νορμανδίας» αναφέρει η ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου που σημειώνει οτι «σύμφωνα με την απόφαση, η πλήρη κατάπαυση του πυρούς θα ξεκινήσει από τις 12:01 μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουλίου».

Η τριμερής επιτροπή που έχει συσταθεί για την κρίση στην Ουκρανία (Trilateral Contact Group Ukraine -TCG), συγκροτείται με εκπροσώπους από Ουκρανία, Ρωσία και τον OSCE που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο για την ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς.

«Ελπίζω πως τα συμφωνηθέντα μέτρα θα φέρουν την ησυχία που τόσα καιρό περιμένουν στην εμπόλεμη ζώνη και περισσότερη ειρήνη στον άμαχο πληθυσμό» σημείωσε σε δήλωση του η πρέσβειρα Χέιντι Γκράου (Heidi Grau), ειδική εκπρόσωπος του OSCE και πρόεδρος της TCG, που πρόσθεσε οτι «καλώ και τις δυο πλευρές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να επιδείξουν καλή θέληση και να φτάσουν σε μια έγκαιρη συμφωνία για ένα νέο επίπεδο εκατέρωθεν ανταλλαγών κρατουμένων».

Η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και ανταρτών που υποστηρίζονται από την Ρωσία, από το 2014, έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, όταν και η Μόσχα πήρε την απόφαση να καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας και υποστήριξε την επανάσταση στα ανατολικά της χώρας.

Αν και το κυρίως μέρος της σύγκρουσης τελείωσε με την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη στο Μινσκ της Λευκορωσίας το 2015, σποραδικές συγκρούσεις μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να στερούν τις ζωές αθώων πολιτών, φαντάρων και ανταρτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τετάρτης η πλήρης και αναγκαστική κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει και στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ μεταξύ των δυο πλευρών.

Μια πλήρης κατάπαυση του πυρός ήταν προαπαιτούμενη ενόψει της νέας συνόδου «Normandy Format»για την κρίση στην Ουκρανία που περιλαμβάνει εκπροσώπους από Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία και Ρωσία.

Η τελευταία δια ζώσης συνάντηση της Ομάδας πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, με τις πλευρές να προχωρούν σε δεσμεύσεις για ανταλλαγές κρατουμένων, απόσυρση στρατευμάτων και ανανέωση της δέσμευσης για την επιβολή της υπάρχουσας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και για την ενίσχυση των διεθνών δυνάμεων που θα επιτηρούσαν την διαφύλαξη της συμφωνίας.

Σύμφωνα με ουκρανικά Μέσα, οι Ουκρανικές Αρχές έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρξει ειδικό καθεστώς για το Ντονμπάς στο Σύνταγμα της Ουκρανίας. Το Προεδρικό γραφείο δήλωσε επίσης πως οι εκλογές στο Ντονμπάς μπορούν να διεξαχθούν μόνο όταν η Ουκρανία αποκτήσει τον έλεγχο των συνόρων όπως ορίζει το Σύνταγμα και η νομοθεσία της χώρας.

Ο Ζελένσκι έχει δεσμευτεί πως θα δοθεί λύση στη σύγκρουση, προγραμματίζοντας μια σειρά από ανταλλαγές κρατουμένων, όμως οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Ρωσία στην αποσκιρτημένη περιοχή του Ντονμπάς, από τον Μάρτιο έχουν αρνηθεί την είσοδο σε αποστολές του OSCE που παρακολουθούν την σύγκρουση ενώ και υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν αντιμετωπίσει επίσης δυσκολίες για να εισέλθουν σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσκι Ρεζνικοφ, μια τέτοια σύνοδος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις αρχές του Αυγούστου. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας δήλωσε στις αρχές Ιουλίου πως οι συζητήσεις της «Ομάδας της Νορμανδίας» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα για την Γερμανική προεδρία της ΕΕ. «Θέλουμε να προετοιμαστούμε για την εποχή που θα μπορούμε να συζητήσουμε ξανά πιο έντονα για τις στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία» δήλωσε ο Μάας που εξήγησε πως αυτό απαιτεί συγκεκριμένες προετοιμασίες και προειδοποίησε πως «μια λύση στην Ουκρανία είναι απαραίτητη για να αλλάξει ή να διορθώσει τις στρατηγικές σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Χάμπεκ: Η Γερμανία πάντα καθυστερούσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε τη λύπη του για τις καθυστερημένες αποστολές αρμάτων μάχης Leopard και τόνισε ότι αυτή η στρατηγική επαναλαμβάνεται τώρα για την παράδοση των πυραύλων Taurus.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες απώλειες έχουν οι Ουκρανοί, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος υπ. Άμυνας

«Πρακτικά οδηγήσαμε σε αποτυχία ολόκληρη την εκστρατεία τους για το 2025», ισχυρίζεται ο Αντρέι Μπελαούσοφ, παρότι η προέλαση των Ρώσων γίνεται με απώλειες άνω των 1.000 ανδρών καθημερινά.