Η ρουμανική κρατική εταιρεία Nuclearelectrica, που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόντα, ανακοίνωσε πως ενδέχεται να θέσει εκτός λειτουργίας και τον δεύτερο, τελευταίο εν λειτουργία αντιδραστήρα έως τις 13 Αυγούστου. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη πτώση της στάθμης των υδάτων του Δούναβη, παρά τις προσπάθειες εκτροπής της ροής προς τον πυρηνικό σταθμό.
Η χαμηλή στάθμη του ποταμού έχει ήδη οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας του ενός από τους δύο αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες καλύπτει το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Πρόσφατα, έγιναν εντατικές προσπάθειες για την εκτροπή υδάτων του Δούναβη, όπως η ανατίναξη βράχων στην κοίτη και η βύθιση φορτηγίδων φορτωμένων με βράχους.
Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή άνοδο της στάθμης γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα κατά 4 εκατοστά, γεγονός που επέτρεψε στο υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας να ανακοινώσει ότι ο αντιδραστήρας μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του για τουλάχιστον εννέα ημέρες.
Η μείωση της στάθμης του Δούναβη οφείλεται στη ξηρασία, οδηγώντας τις ρουμανικές αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, ζητήθηκε από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση νερού κατά τις βραδινές ώρες αιχμής καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.
Η ρουμανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την κατά στάδια διακοπή της ηλεκτροδότησης στους βιομηχανικούς καταναλωτές, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και με σχετική προειδοποίηση.
Στην Ουγγαρία, βορειότερα, η αύξηση της στάθμης των υδάτων του Δούναβη στην περιοχή, μετά από εισροή ομβρίων, επέτρεψε την επαναλειτουργία μιας τουρμπίνας του πυρηνικού σταθμού Paks.