ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Νέες προτάσεις για συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ύψος του σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και οι όροι για τη λήψη των χρημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφωνιών.

«Νέες προτάσεις» για το σχέδιο ανάκαμψης αναμένονται σήμερα Σάββατο, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να πειστούν οι λεγόμενες "οικονόμες" χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, και οι συζητήσεις να προχωρήσουν προς μια συμφωνία ανάμεσα στους 27, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή

[Οι προτάσεις αυτές] θα τεθούν «υπό διάφορα σχήματα» στις χώρες και στη συνέχεια στην ολομέλεια της συνόδου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την πηγή αυτή. Το ύψος του σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και οι όροι για τη λήψη των χρημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφωνιών.

Θρίλερ για το Ταμείο Ανάκαμψης, μπλόκο από Ολλανδία

Όπως έγραφε το BD νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε απέρριψε και τις τελευταίες συμβιβαστικές προτάσεις του Σ. Μισέλ και επιμένει σε διαδικασίες παροχής ενισχύσεων που θυμίζουν έντονα μνημόνια. Έντονη αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Δεκατρείς ώρες διαπραγματεύσεων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν αρκετές για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, απέρριψε και την τελευταία συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η απαίτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού, στην οποία επιμένει με άκαμπτο τρόπο, τορπιλίζοντας τις συνομιλίες, είναι να υπάρχει δικαίωμα βέτο από κάθε κράτος στα προγράμματα που θα εκπονήσουν όσες χώρες ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε κάθε επιμέρους εκταμίευση. Μάλιστα, ο Ρούτε επιμένει ότι θα πρέπει, σε όσες χώρες προβλέπεται τέτοια διαδικασία, να ψηφίζουν και τα εθνική κοινοβούλια πριν γίνουν οι εκταμιεύσεις.

Ο συμβιβασμός που πρότεινε ο Μισέλ προέβλεπε η έγκριση να δίνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά ο Ρούτε παρέμεινε ανένδοτος στην πρότασή του για ομόφωνη έγκριση, που ισοδυναμεί με την παροχή δικαιώματος βέτο σε κάθε χώρα.

Αυτές οι ολλανδικές προτάσεις, που είναι φανερό ότι στοχεύουν να προσθέσουν πολιτικούς πόντους υπέρ του Ρούτε στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογές τον επόμενο χρόνο, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των χωρών του Νότου, καθώς θυμίζουν φοβούνται ότι θα μετατραπεί το Ταμείο Ανάκαμψης σε ένα μηχανισμό επιβολής πολιτικής από τις ισχυρότερες στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες και ότι η προτεινόμενη διαδικασία θα θυμίζει έντονα τις μνημονιακές διαδικασίες εκταμίευσης δόσεων κατά την περίοδο της κρίσης χρέους. Άλλωστε, κατά την άποψη του Ρούτε, επιχορηγήσεις θα πρέπει να δίνονται μόνο σε χώρες που δεσμεύονται για προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων και στα εργασιακά και στις συντάξεις.

Όπως μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

«Ο Κόντε αποδόμησε την πρόταση του Ρούτε, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζουν τα ιταλικά μέσα. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση Rai, αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Ο σύμμαχος του Ρούτε σε αυτή τη διαπραγμάτευση, καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε νωρίτερα ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής. «Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της Συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, που έχει επίσης απορρίψει τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, δήλωσε, πριν τη διακοπή των εργασιών της Συνόδου, ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο Μπάμπις είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού.

Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Παράλληλα, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο αξιοποίησης των πόρων από την ελληνική πλευρά. Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κατά του βέτο Όρμπαν οι περισσότεροι Ούγγροι

Όταν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ασκούσε βέτο από κοινού με τη Πολωνία, υπολόγιζε ότι η ΕΕ θα υποχωρούσε. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι το σχέδιό του οδηγείται σε αδιέξοδο με την πλειοψηφία των Ούγγρων να απορρίπτει το βέτο.