ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης

Συνομιλίες Ιράν-Ομάν-Σαουδικής Αραβίας για περιφερειακό μηχανισμό στο Ορμούζ

Τηλεφωνικές επαφές είχε ο Ιρανός ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία για το Στενό του Ορμούζ, τονίζοντας την ανάγκη διπλωματίας και σταθερότητας στην περιοχή εν μέσω έντασης με τις ΗΠΑ.

Στενό του Ορμούζ και οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ιράν, ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου παραμένουν στο επίκεντρο, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, πραγματοποίησε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ομανό ομόλογό του Μπαντρ αλ-Μπουσαΐντι και τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαιζάλ μπιν Φαρχάν, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και προώθησης των διπλωματικών προσπαθειών, με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας και την άρση της ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στο Στενό του Ορμούζ λόγω των επιθετικών ενεργειών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει η ίδια πηγή.

Το Στενό του Ορμούζ παραμένει σημείο τριβής μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, με τις διαφωνίες για τη διαχείριση της θαλάσσιας οδού να έχουν αποδυναμώσει το πρωτόκολλο συμφωνίας που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή του Κόλπου, το Ομάν κατέθεσε πρόταση στο Ιράν για τη δημιουργία κοινού περιφερειακού μηχανισμού διαχείρισης του Στενού του Ορμούζ, με εθελοντική καταβολή τελών.

Η πρόταση, που φέρεται να υποστηρίζεται από χώρες της περιοχής, προβλέπει ότι το Ιράν δεν θα διατηρεί αποκλειστικό έλεγχο στον στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο διάδρομο. Το μοντέλο βασίζεται στα Στενά της Μαλάκκα, όπου οι χρήστες συνεισφέρουν εθελοντικά στη χρηματοδότηση της ναυσιπλοΐας, την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Τρεις νεκροί από επιθέσεις της Ανσαραλά στη νότια Χοντάιντα

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης από πυραυλικά πλήγματα των Χούθι στην επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης, σύμφωνα με πηγή του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Χούθι δηλώνουν επίθεση σε διυλιστήριο στη Σαουδική Αραβία

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν νέα επίθεση με drones κατά του διυλιστηρίου Aramco στη Νότια Σαουδική Αραβία, ως αντίποινα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Saba.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Υεμένη για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων

Μετά από χρόνια ηρεμίας, το σιιτικό κίνημα Ανσαραλά (Χούθι) εντείνει τις επιθέσεις του κατά περιοχών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Υεμένη, αυξάνοντας τους φόβους για νέα γενικευμένη σύρραξη και κύμα εκτοπισμών.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: 8 νεκροί από επίθεση Χούθι, πλήγμα και σε πετρελαϊκή στη Σ. Αραβία

Επίθεση των Χούθι στη Μόκα προκάλεσε οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους δύο άνδρες ασφαλείας, ενώ πέντε πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά εμπορικών πλοίων. Παράλληλα, drone των Χούθι έπληξε εγκατάσταση της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί και 30 τραυματίες από επίθεση Χούθι στη Μόκα

Επτά νεκροί και 30 τραυματίες σε επίθεση των ανταρτών Χούθι στη Μόκα της Υεμένης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό στρατό. Συγκεκριμένα, τέσσερις στρατιωτικοί και τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11 drones.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: 11 νεκροί σε επιθέσεις Χούθι με στόχο διυλιστήριο Σ. Αραβίας

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, με στήριξη Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για αεροπορικά πλήγματα που σκότωσαν τουλάχιστον 11 άτομα και στοχοθέτησαν διυλιστήριο της Aramco στη Σαουδική Αραβία, απαντώντας σε σαουδαραβικές επιθέσεις.