ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μαραθώνιος στις Βρυξέλλες, αβέβαιη η συμφωνία

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία, με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου.

Σε μαραθώνιο που μπορεί να διαρκέσει έως και την Κυριακή φαίνεται πως εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, εν μέσω των διαφωνιών για το μέγεθος και τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με την αντίθεση της Ολλανδίας και την απειλή βέτο της Ουγγαρίας να περιορίζουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.

Στην πρώτη Σύνοδο με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Στο περιθώριο της Συνόδου, ωστόσο, θα τεθούν τόσο η τουρκική προκλητικότητα όσο και το Brexit.

Οι 27 ηγέτες, φορώντας μάσκες έφτασαν στις Βρυξέλλες, χαιρετήθηκαν με χτυπήματα αγκώνων αντί για τις συνηθισμένες χειραψίες και ευχήθηκαν χρόνια πολλά στη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. 

Στις δηλώσεις τους ήταν όλοι αρκετά επιφυλακτικοί, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να δηλώνει απαισιόδος για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως απαιτείται πολιτική βούληση. 

Την ελπίδα της για μια συμφωνία εκδήλωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και οι διαφορές παραμένουν μεγάλες. 

Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος σημείωσε πως Βερολίνο και Παρίσι έχουν καταλήξει σε κοινή στάση.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή, χωρίς συμφωνία, με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπέτελ, είπε στο Reuters ότι είχε φέρει ένα επιπλέον σετ ρούχων για κάθε περίπτωση.

«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι».

Οι «4» αντιτίθενται στην παροχή των κονδυλίων με μορφή επιχορηγήσεων (και όχι δανείων) και επιθυμούν τα χρήματα να συνδεθούν με αυστηρή εποπτεία στις χώρες που θα τα λάβουν. 

Επιπλέον, η Ουγγαρία απειλεί να ασκήσει βέτο σε ολόκληρο το πακέτο καθώς περιλαμβάνεται ρήτρα για χώρες που υποβαθμίζουν το κράτος δικαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τζεντιλόνι: Η Κομισιόν δεν θα ζητήσει παράταση ενισχυμένης εποπτείας

Ο Επίτροπος Οικονομίας εξήγησε ότι αν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα και άλλες χώρες.
Christian Lindner, Germania, Germany, Ypourgeio Oikonomikon
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται είναι «επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά όχι άλλες κρατικές δαπάνες και αναβληθείσες μεταρρυθμίσεις».
Eliza-Fereira
ΔΙΕΘΝΗ

Ελίζα Φερέιρα: Έχουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, ιστορικό, εύρωστο και ισχυρό

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης 2021-2027 της Ελλάδας ήταν η πρώτη μεταξύ των «27» κρατών-μελών της ΕΕ που εγκρίθηκε στα τέλη Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα κατανείμει συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ.