ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Έκρηξη στην Ουκρανία

Επιθέσεις Χούθι σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι επιτέθηκαν με drones και πυραύλους σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, απειλώντας με κλιμάκωση. Πρόκειται για επανέναρξη εχθροπραξιών με τη Σαουδική Αραβία έπειτα από τετραετή εκεχειρία.

Επιθέσεις Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα είχαν ως στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τους, Γιαχία Σάρι. Οι Χούθι, σύμμαχοι της Τεχεράνης, πραγματοποίησαν επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού με drones και πυραύλους, ενώ προειδοποίησαν για περαιτέρω κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει πλέον εξαπλωθεί στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Μετά από τετραετή εκεχειρία μεταξύ Χούθι και Σαουδικής Αραβίας, που στήριξε την κυβέρνηση της Υεμένης από το 2015, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν στις 13 Ιουλίου.

Η νέα έξαρση της έντασης ενισχύει την αβεβαιότητα σε μια περιοχή-κλειδί για το παγκόσμιο εμπόριο υδρογονανθράκων. Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε προσωρινά το όριο των 100 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, πριν παρουσιάσει πτώση.

Οι Χούθι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διακόψουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν για πλοία που συνδέονται με σαουδαραβικά, ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα.

Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί πλέον στρατηγικής σημασίας δρόμο για το Ριάντ, μετά τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου.

Παρά τις απειλές των Χούθι, ορισμένα πλοία αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο η κυκλοφορία συνεχίζεται μέσω του Στενού του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ που συνδέει την περιοχή με τον Κόλπο του Αντεν.

Οι Χούθι διαβεβαιώνουν ότι ο ναυτικός αποκλεισμός του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ δεν αποσκοπεί στην παράλυση του διαύλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κουβέιτ πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανική επίθεση σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Κουβέιτ με τραυματίες

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Κουβέιτ ανακοίνωσε τραυματισμούς και σοβαρές υλικές ζημιές μετά από ιρανική επίθεση σε εγκατάσταση, η οποία εκκενώθηκε. Οι τραυματίες έχουν λάβει ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο KUNA.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Τραμπ προς Ιράν για το άνοιγμα του Στενού Χορμούζ

Νέα προειδοποίηση προς το Ιράν απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας με αμερικανικές επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές και ενεργειακά εργοστάσια αν δεν ανοίξει το Στενό του Χορμούζ και δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα ασφάλεια στα Στενά Χορμούζ σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως σύντομα θα υπάρξει «μεγάλη ασφάλεια» στα Στενά του Χορμούζ, διαβεβαιώνοντας για ασφαλή διέλευση πετρελαιοφόρων και συμβουλεύοντας τις εταιρείες να τα χρησιμοποιούν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν απόλυτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και ότι ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός είναι «ένα τείχος από ατσάλι», τονίζοντας πως το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό.