Ο ιστότοπος της κενυατικής προεδρίας τέθηκε εκτός λειτουργίας έπειτα από κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης. Οι δράστες φέρονται να ζήτησαν λύτρα, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ένα «συμβάν» που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο της σελίδας.
Τον περασμένο Νοέμβριο, αρκετά υπουργεία της Κένυας είχαν δεχθεί παρόμοιες επιθέσεις, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ανθεκτικότητα των κυβερνητικών ψηφιακών συστημάτων της χώρας.
Σύμφωνα με τα κενυατικά μέσα, το Σάββατο εμφανίστηκαν στον ιστότοπο της προεδρίας μηνύματα κατά του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο, συνοδευόμενα από αίτημα καταβολής λύτρων ύψους 5 μπιτκόιν, δηλαδή περίπου 280.000 ευρώ. Οι κυβερνοπειρατές απείλησαν να δημοσιοποιήσουν αδιευκρίνιστες πληροφορίες, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.
Ο υπουργός Πληροφοριών Ουίλιαμ Καμπόγκο Γκιτάου δήλωσε ότι, «για προληπτικούς λόγους, η πρόσβαση στον ιστότοπο της προεδρίας αναστέλλεται προσωρινά, για να διευκολύνουμε την έρευνα των αρχών και την αποκατάσταση της σελίδας», χωρίς ωστόσο να κάνει ρητή αναφορά σε κυβερνοεπίθεση.
Προς το παρόν, όσοι επιχειρούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο αντικρίζουν μήνυμα «Λάθους» (Error). Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης ευαίσθητων δεδομένων και ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες της κυβέρνησης παραμένουν ασφαλείς και λειτουργικές.
Ραγδαία αύξηση των κυβερνοεγκλημάτων στην Αφρική
Η Interpol είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο για «τεράστια αύξηση» των περιστατικών κυβερνοεγκλήματος στη Δυτική και την Ανατολική Αφρική. Σε κάποιες χώρες, οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες αυξήθηκαν έως και κατά 3.000% μέσα σε έναν χρόνο.
Οι περισσότερες επιθέσεις προέρχονταν από την αφρικανική ήπειρο και στόχευαν επιχειρήσεις, με τους δράστες να ζητούν λύτρα για να «απελευθερώσουν» τους ιστοτόπους τους. Μόνο στη Νότια Αφρική καταγράφηκαν περίπου 18.000 περιστατικά ή απόπειρες, ενώ στην Κένυα περισσότερα από 12.000, καθιστώντας τις δύο χώρες επίκεντρο των επιθέσεων λόγω της εκτεταμένης ψηφιοποίησής τους.
Ορισμένες από τις επιθέσεις στόχευσαν κρίσιμες υποδομές, όπως την Υπηρεσία Αστικών Δρόμων της Κένυας (KURA) και το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) της Νιγηρίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο κρατικών δομών και επιχειρήσεων.