- Δυο πράγματα ζήτησε από την κυβέρνηση ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ. «Θα θέλαμε -επειδή έχουμε απόψεις για πράγματα τα οποία επηρεάζουν και την οικονομία αλλά και τις αγορές, κυρίως τις αγορές- να έχουμε εγκαίρως τη δυνατότητα να προσκαλούμαστε από την κυβέρνηση σε ειλικρινή διάλογο». Ο κ. Ψάλτης, γνωστός για τις πολύ προσεκτικές και ισορροπημένες παρεμβάσεις του, έσπευσε να προσθέσει ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο», ωστόσο η αναφορά του περί ειλικρινούς διαλόγου είναι αξιοσημείωτη.
- «Επιπλέον», συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, «θα καλούσαμε την κυβέρνηση και ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης να δώσει την προσοχή της να υπάρξει προσανατολισμός σε δύο βασικές κατευθύνσεις, να μην υπάρξει στενότητα σε προσωπικό και να μην υπάρξει στενότητα σε κεφάλαια».
- Από τις επιχειρήσεις ο κ. Ψάλτης ζήτησε «όσο γίνεται πιο καλά σχέδια τα οποία να ισορροπούν μεταξύ της στοχευόμενης απόδοσης και του αναλαμβανόμενου κινδύνου» και «όσο γίνεται καλύτερο σημείο εκκίνησης για τους ισολογισμούς», κάτι ιδιαίτερα σημαντικό «για να μας δώσει και μας τη δυνατότητα να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα στις χρηματοδοτήσεις και με μεγάλα κεφάλαια, ώστε να πετύχουμε την αλλαγή που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία μας».
- Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του οικονομικού διευθυντή της Lamda Development που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ με μια εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση: «Η LAMDA DEVELOPMENT, σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014/ΕΕ και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκαστος όπως ισχύει, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ο κ. Βασίλης Μπαλούμης παραιτήθηκε σήμερα από τα καθήκοντα του ως Οικονομικός Διευθυντής της Εταιρείας».
- Ασφαλώς υπάρχει κινητικότητα και αλλαγές στελεχών στις επιχειρήσεις, ωστόσο η παραίτηση ενός οικονομικού διευθυντή μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν είναι από αυτά που συμβαίνουν συχνά. Ορισμένοι κάνουν λόγο για διαγκωνισμούς στελεχών, άλλοι υποψιάζονται ότι η παραίτηση κρύβει δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην εταιρία, την εσωτερική κατανομή των ρόλων και του reporting.
- Από τότε που άρχισε να απελευθερώνεται η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, υπήρχε ένα μεγάλο ερώτημα: ποιος Έλληνας επιχειρηματίας θα κατάφερνε να φτιάξει έναν ενεργειακό πάροχο που θα έχει αρκετό μέγεθος και καθετοποίηση για να σταθεί απέναντι στη ΔΕΗ. Όπως προκύπτει από νεότερη ανάλυση της Alpha Finance, πολύ κοντά σε αυτό τον στόχο φαίνεται πως βρίσκεται ο Ευ. Μυτιληναίος. Η Mytilineos, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας (“a new integrated power utility”), καθώς έχει θέσει στόχο να αποκτήσει παραγωγική δυναμικότητα 3GW από ανανεώσιμες πηγές και 1,8GW από θερμικές. Μάλιστα, η Alpha Finance εκτιμά ότι η συμμετοχή στο μείγμα της Mytilineos των ανανεώσιμων πηγών δεν θα αργήσει να φθάσει το 51%, με ό,τι αυτό σημαίνει όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για το περιθώριο κέρδους του τομέα Ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές στη φυσιογνωμία της Mytilineos δικαιολογούν και μια μεγάλη αύξηση (κατά 32%) στην τιμή στόχο για τη μετοχή, που τοποθετείται από τη χρηματιστηριακή στα 20,12 ευρώ. Με λίγα λόγια, ο πράσινος μετασχηματισμός της Mytilineos, με το ESG και τις ΑΠΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής, ξεκλειδώνει ένα μεγάλο upside για την εταιρία. Σημειώνεται ότι η Alpha Finance ήταν από τις πρώτες που είχε επισημάνει αυτή την προοπτική τον περασμένο Νοέμβριο.
- Δεν είναι αργία είναι απεργία, έλεγε το παλιό σύνθημα για την Πρωτομαγιά. Εκτός βέβαια αν η απεργία πέφτει σε αργία, όπως συμβαίνει φέτος, που 1η Μαϊου είναι το Μεγάλο Σάββατο, οπότε η απεργία μεταφέρεται την πρώτη διαθέσιμη ημέρα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δηλαδή την Τρίτη 4 Μαΐου. Την μεταφορά ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Όσοι ανησυχούν ότι στην Αμερική έχει δημιουργηθεί μια επικίνδυνη «φούσκα» δανεισμού των επιχειρήσεων, λόγω της συνεχούς εδώ και πολλά χρόνια μείωσης των επιτοκίων, μάλλον δεν έχουν πολύ άδικο. Όπως διαβάζουμε σε νεότερη ανάλυση του οίκου Moody's, ο δανεισμός του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί κοντά στο 300% του ΑΕΠ. Περιττό να αναφερθεί, λέει η Moody's, ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι αγορές θα «υποφέρουν σοβαρά», αν κάποιος εξωγενής παράγοντας οδηγήσει σε απότομη άνοδο των βασικών επιτοκίων δανεισμού, δηλαδή πρωτίστως του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.