Οι παραδόσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Εσθονία, που είχαν ανασταλεί προσωρινά λόγω του πολέμου εναντίον του Ιράν, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χάνο Πέφκουρ στην κρατική ραδιοτηλεόραση ERR.
Όπως είχε μεταδώσει τον Απρίλιο το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους τους ότι προγραμματισμένες παραδόσεις όπλων ενδέχεται να καθυστερήσουν, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εν μέσω του πολέμου εναντίον του Ιράν.
Ο πρόεδρος της Εσθονίας Άλαρ Κάρις είχε επιβεβαιώσει στα τέλη Απριλίου ότι η χώρα του είχε λάβει ενημέρωση για καθυστερήσεις στην παράδοση των πυραυλικών συστημάτων HIMARS, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
Ο υπουργός Άμυνας Χάνο Πέφκουρ ανέφερε ότι απομένει να συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να προγραμματιστεί η αποστολή αεροσκάφους για την παραλαβή του στρατιωτικού εξοπλισμού.
Παρότι οι περισσότερες παραδόσεις αμερικανικών όπλων αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα, παραμένει εκκρεμότητα σχετικά με τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας.