ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φρεγάτα Πολεμικού Ναυτικού
Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχει σε μεγάλη ναυτική άσκηση στο Αιγαίο.

Πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «AEGEAN SEAL 25-I» της ΓΕΝ

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025, μέσω του Γραφείου Τύπου.

Η πολυεθνική άσκηση «AEGEAN SEAL 25-Ι» πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 12 έως την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025, στη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού και του Σαρωνικού κόλπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ετήσια άσκηση, που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, επικεντρώνεται στις Ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις, με έμφαση σε προαποβατικές επιχειρήσεις ναρκοθηρίας σε πολύ ρηχά ύδατα και στην εξουδετέρωση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στην άσκηση συμμετείχε το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι», ελικόπτερο τύπου S70B (Aegean Hawk), καθώς και προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Επιπλέον, έλαβαν μέρος ομάδες εξουδετέρωσης ναρκών, δύτες, αυτόνομα οχήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό από το Βέλγιο, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία και την Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σενάρια με στόχο τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών, την εκτέλεση αντιναρκικών επιχειρήσεων σε πολύ ρηχά ύδατα υπό συνθήκες πολλαπλών ή ασύμμετρων απειλών, καθώς και τεχνικές εξουδετέρωσης τυποποιημένων ή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών τόσο σε ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Η άσκηση συνέβαλε σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενώ προήγαγε το επίπεδο συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων στο συμμαχικό πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Εσθονίας Ταλίν
ΔΙΕΘΝΗ

Εσθονία: Σύντομα ξεκινούν οι παραδόσεις των αμερικανικών όπλων

Οι παραδόσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Εσθονία, που είχαν παγώσει λόγω του πολέμου με το Ιράν, θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ είχαν ήδη αναφερθεί σχετικές καθυστερήσεις.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι και Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ συζήτησαν αντιαεροπορική άμυνα

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Αμερικανό πρέσβη στο ΝΑΤΟ το θέμα των αδειών για τα αντιαεροπορικά Patriot, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας μέσω του προγράμματος PURL λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Συμμαχία Ετοιμότητας: Το νέο στρατηγικό πλάνο του ΝΑΤΟ

Η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα δίνει έμφαση στην ενίσχυση της αποτροπής με συνδυασμό στρατιωτικής ισχύος, τεχνολογικής ανάπτυξης, ετοιμότητας και ανθεκτικότητας για τη διατήρηση του πλεονεκτήματος.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ασφάλειας και άμυνας υπέγραψαν Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία υπέγραψαν νέα συμφωνία ασφάλειας και άμυνας, ενισχύοντας τη στρατηγική τους συνεργασία και θεσπίζοντας μόνιμους μηχανισμούς διαβουλεύσεων για άμυνα, τεχνολογία, κυβερνοασφάλεια και τρομοκρατία.