ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Νότια Κορέα στρατός σημαία

Η Εσθονία αγοράζει πυραυλικά συστήματα 290 εκατ. ευρώ από Νότια Κορέα

Η Εσθονία θα αγοράσει έξι πυραυλικά συστήματα Chunmoo από Νότια Κορέα αξίας 290 εκατ. ευρώ, με παραδόσεις από το 2027, για ενίσχυση της άμυνας της χώρας και του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Εσθονικό Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων.

Η Εσθονία προχωρά στην προμήθεια έξι πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης και σχετικού εξοπλισμού από τη Νότια Κορέα, με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να αγγίζει τα 290 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εσθονικού Κέντρου Αμυντικών Επενδύσεων (ECDI), οι παραδόσεις των αυτοκινούμενων οπλικών συστημάτων Chunmoo προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Χάνο Πέβκουρ, τόνισε πως η απόκτηση των νοτιοκορεάτικων συστημάτων Chunmoo, εκτός από τα αμερικανικά HIMARS, ενισχύει σημαντικά τη συνολική αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα τόσο της Εσθονίας όσο και του ΝΑΤΟ.

Η Εσθονία θεωρεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Ως απάντηση, η κυβέρνηση έχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες και προχωρά σε εκτεταμένο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική αλλά περιορισμένη στήριξη στο ΝΑΤΟ

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν πλέον πιο περιορισμένες αλλά κρίσιμες δυνατότητες στη Συμμαχία, καθώς οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ευθύνη για την Αρκτική λόγω Γροιλανδίας

Δανία, Γροιλανδία και ΗΠΑ υπογράφουν αύριο συμφωνία για την ασφάλεια της Γροιλανδίας, βάζοντας την Αρκτική υπό επίβλεψη του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία ακολουθεί πιέσεις από τον Τραμπ και στοχεύει σε σεβασμό της κυριαρχίας του νησιού.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βίλνιους ζητά συλλογική απάντηση ΝΑΤΟ στις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις

Ο Υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να προσαρμοστεί στις ρωσικές υβριδικές απειλές, μετά την αποτυχημένη επίθεση με drone στη Λειψία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία από τη Γερμανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε γγ ΝΑΤΟ: Χρειάζεται επιπλέον στήριξη αντιαεροπορικής άμυνας

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον γγ του ΝΑΤΟ Ρούτε για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας με περισσότερους πυραύλους. Ο Ρούτε τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους άμεσης στήριξης της χώρας.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Συμμαχία Ετοιμότητας: Το νέο στρατηγικό πλάνο του ΝΑΤΟ

Η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα δίνει έμφαση στην ενίσχυση της αποτροπής με συνδυασμό στρατιωτικής ισχύος, τεχνολογικής ανάπτυξης, ετοιμότητας και ανθεκτικότητας για τη διατήρηση του πλεονεκτήματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη συλλογική άμυνα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σε κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Κύριο θέμα η αμυντική δαπάνη, ενώ η Ελλάδα προσέρχεται ως ισχυρός και συνεπής σύμμαχος.