ΓΔ: 2512.07 -0.05% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά φορέων της Κούβας, ακόμη και στο Υπουργείο Τουρισμού

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε νέες κυρώσεις σε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών σχετικών με τον τουρισμό, το πετρέλαιο και τις ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς τους «πυλώνες» της κυβέρνησης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε νέο κύμα κυρώσεων σε βάρος νομικών προσώπων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Κούβα, περιλαμβάνοντας οργανισμούς που συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Τουρισμού.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής, καθιστώντας τα νέα μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία της κουβανικής οικονομίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι κυρώσεις στοχεύουν παραστρατιωτικές οργανώσεις και φορείς που αποτελούν «πυλώνες» της κυβέρνησης, όπως εμπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην εμπορία πετρελαιοειδών.

Οι εν λόγω οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ενώσεων βετεράνων που υπάγονται στο υπουργείο Άμυνας, χαρακτηρίστηκαν από την Ουάσιγκτον ως «εργαλεία καταστολής» του «κουβανικού καθεστώτος».

Μερικοί από τους φορείς που επηρεάζονται σχετίζονται με τον επιχειρηματικό όμιλο των ενόπλων δυνάμεων GAESA, ο οποίος ελέγχει κρίσιμους τομείς της κουβανικής οικονομίας και βρίσκεται ήδη υπό αμερικανικές κυρώσεις.

Οι οντότητες που εντάχθηκαν στη μαύρη λίστα θα δουν τους πόρους τους στην αμερικανική δικαιοδοσία να δεσμεύονται, ενώ απαγορεύεται κάθε μελλοντική συναλλαγή μαζί τους από φυσικά ή νομικά πρόσωπα στις ΗΠΑ.

Επιπτώσεις στον τουρισμό και στις διεθνείς επενδύσεις

Τα μέτρα κατά του υπουργείου Τουρισμού δημιουργούν νέα αβεβαιότητα για ξένους ξενοδοχειακούς ομίλους, κυρίως τους ισπανικούς Melia και Iberostar. Οι δύο όμιλοι αποσύρθηκαν τον Ιούλιο από τη διαχείριση ξενοδοχείων που ανήκουν στον GAESA, διατηρώντας ωστόσο δραστηριότητα σε μονάδες που υπάγονται στο υπουργείο Τουρισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες, με ανάρτηση στην πλατφόρμα X, χαρακτήρισε την ανακοίνωση της 13ης Ιουλίου «επιπρόσθετων μέτρων καταναγκασμού» ως «ξεκάθαρη απόδειξη της εγκληματικής και γενοκτονικής πρόθεσης αυτών που διαφεντεύουν τις ΗΠΑ».

Ενεργειακή κρίση και πολιτική ένταση

Πέρα από το εμπάργκο που ισχύει από το 1962, η Ουάσιγκτον επιβάλλει από τον Ιανουάριο πετρελαϊκό αποκλεισμό στην Κούβα, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο ενός ρωσικού δεξαμενόπλοιου με αργό πετρέλαιο. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, καθώς το παλαιωμένο ενεργειακό δίκτυο της χώρας επιβαρύνεται από την έλλειψη καυσίμων.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του για τον πόλεμο με το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ιρανικά drones στην Κούβα. «Αν έχουν πράγματι, και θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν, θα το κανονίσουμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το εξετάζουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Απέλαση Κουβανού από τις ΗΠΑ για δραστηριότητες υπέρ της κυβέρνησης Κούβας

Αμερικανικές αρχές συνέλαβαν και θα απελάσουν έναν Κουβανό για κατασκοπεία υπέρ της κυβέρνησης της Κούβας. Ακυρώθηκε η παραμονή του ίδιου, της συζύγου και του γιου του, οι οποίοι κρατούνται μέχρι την απέλασή τους.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Τουριστική κατάρρευση με πτώση σχεδόν 50% στο α' τρίμηνο

Η Κούβα σημείωσε μείωση σχεδόν 50% στις αφίξεις τουριστών το πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω ενεργειακών περιορισμών και λιγότερων διεθνών πτήσεων, με μόλις 35.561 επισκέπτες να φθάνουν τον Μάρτιο, το χαμηλότερο νούμερο εδώ και χρόνια.
Βασίλης Κικίλιας πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Θα αυξηθούν οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ όλο το χρόνο

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού στόχος πλέον είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και η επέκταση του πτητικού προγράμματος πέραν των καλοκαιρινών μηνών. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 η Delta θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις.
Βασίλης Κικίλιας πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Προσπάθεια αύξησης των απευθείας πτήσεων με ΗΠΑ μέσα στο 2022

Tο οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί συνεχώς προς τα πάνω τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό τόνισε ο Υπουργός παρά την ενεργειακή και οικονομική κρίση και το γεγονός ότι είναι κλειστή λόγω πανδημίας η τεράστια αγορά της Κίνας.