ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

ΗΠΑ: Έτοιμη η Ουάσιγκτον να ανακαλέσει βίζες χιλιάδων για άσυλο

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την ανάκληση βίζας εισόδου για αλλοδαπούς που υποβάλλουν αίτηση ασύλου αφού εισέλθουν ως τουρίστες ή επαγγελματίες, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να ανακαλέσει θεωρήσεις εισόδου για επαγγελματικούς λόγους και τουρισμό σε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στη χώρα, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για τον εντοπισμό και την ανάκληση μη μεταναστευτικών βίζας αλλοδαπών που εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επισκέπτες βραχείας διαμονής, αλλά στη συνέχεια υπέβαλαν αίτηση για άσυλο με στόχο τη μόνιμη παραμονή. Επιβεβαίωσε, επίσης, σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να λαμβάνει κανείς μια θεώρηση εισόδου στοχεύοντας να ζητήσει άσυλο συνιστά απάτη, γεγονός που δικαιολογεί την ανάκληση της βίζας».

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ανακλήσεις ενδέχεται να φτάσουν τις 200.000, αριθμός που θα αποτελούσε ρεκόρ για τα αμερικανικά δεδομένα. Το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον συγκεκριμένο αριθμό, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί «σταδιακά».

Εντατικοποίηση ελέγχων και νέες ανακλήσεις

Στις αρχές Αυγούστου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025, περίπου 175.000 ξένοι είδαν τις βίζες τους να ανακαλούνται για λόγους που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες, παραβάσεις του νόμου ή ακόμη και για το ότι «πανηγύρισαν» τη δολοφονία του συντηρητικού Τσάρλι Κερκ.

Η αμερικανική διοίκηση προχώρησε πρόσφατα και στην ανάκληση θεωρήσεων εισόδου Μεξικανών πολιτικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του γιου του πρώην προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «ανάμειξη».

Ο πρόεδρος έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, υλοποιώντας μαζικές απελάσεις μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και περιορίζοντας σημαντικά τη νόμιμη είσοδο αλλοδαπών υπηκόων. Παράλληλα, επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους υπερβαίνουν τη διάρκεια παραμονής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, αρκετά από τα βασικά μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν απορριφθεί από τη δικαιοσύνη. Πρόσφατα, ομοσπονδιακή δικαστής έκρινε παράνομο το πάγωμα των διαδικασιών έκδοσης βίζας για μόνιμη διαμονή, το οποίο είχε αποφασιστεί τον Ιανουάριο για 75 χώρες.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν διαρκώς τη διαδικασία έκδοσης βίζας, ελέγχοντας μεταξύ άλλων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των αιτούντων. Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, «το να έχει κανείς μια βίζα είναι ένα προνόμιο και όχι ένα δικαίωμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά φορέων της Κούβας, ακόμη και στο Υπουργείο Τουρισμού

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε νέες κυρώσεις σε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών σχετικών με τον τουρισμό, το πετρέλαιο και τις ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς τους «πυλώνες» της κυβέρνησης.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Λιβάνου στην Ουάσινγκτον υπό ένταση

Οι πρεσβευτές Ισραήλ και Λιβάνου στις ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για νέο γύρο συνομιλιών, ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, παρά τις δεσμεύσεις για παύση πυρός από τις δύο πλευρές.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο στις 6-8 Μαΐου σε Ιταλία και Βατικανό μετά τις εντάσεις με πάπα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο θα επισκεφτεί τη Ρώμη για να ενισχύσει τους δεσμούς με Ιταλία και Βατικανό, με θέματα στη Μεσόγειο και τη στρατηγική συνεργασία, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πάπα Λέοντα ΙΔ' την Πέμπτη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Περιορισμένη κυκλοφορία διαβατηρίων με τη φωτογραφία Τραμπ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε συλλεκτικά διαβατήρια με το πορτρέτο του Τραμπ, στο πλαίσιο των 250 χρόνων από τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας, συνδέοντας για άλλη μια φορά δημόσια περιουσία με την εικόνα του Αμερικανού προέδρου.