ΓΔ: 2563.53 1.31% Τζίρος: 182.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:41
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ

Απέλαση Κουβανού από τις ΗΠΑ για δραστηριότητες υπέρ της κυβέρνησης Κούβας

Αμερικανικές αρχές συνέλαβαν και θα απελάσουν έναν Κουβανό για κατασκοπεία υπέρ της κυβέρνησης της Κούβας. Ακυρώθηκε η παραμονή του ίδιου, της συζύγου και του γιου του, οι οποίοι κρατούνται μέχρι την απέλασή τους.

Οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν κουβανό πολίτη, ο οποίος αναμένεται να απελαθεί λόγω των «υπονομευτικών» ενεργειών του για λογαριασμό της κυβέρνησης της Κούβας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Τόμι Πίγκοτ, ο Κάρλος Αντόνιο Γιόγα Ντομίνγκες «πέρασε πάνω από μια δεκαετία δουλεύοντας σαν πράκτορας επιδιδόμενος σε υπονομευτικές δραστηριότητες για λογαριασμό της κυριότερης οργάνωσης βιτρίνας του κουβανικού καθεστώτος που είναι αρμόδια για την επιρροή και την κατασκοπεία στις ΗΠΑ».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, ακύρωσε την άδεια νόμιμης παραμονής του κ. Γιόγα Ντομίνγκες, καθώς και της συζύγου και του γιου του. Οι τρεις τους «βρίσκονται υπό ομοσπονδιακή κράτηση εν αναμονή της απέλασής τους από τη χώρα».

Εντεινόμενη κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας

Η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες —με την Κούβα να βρίσκεται υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962— οξύνθηκε περαιτέρω στις αρχές του έτους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τον στρατό των ΗΠΑ, σε αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση στο Καράκας.

Έκτοτε η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει στη νήσο de facto πετρελαϊκό αποκλεισμό, ενώ ανακοίνωσε νέα κύματα κυρώσεων κατά επιχειρήσεων και ηγετών της Κούβας.

 Παράλληλα, κινήθηκε νομικά εναντίον του Ραούλ Κάστρο, 95 ετών, πρώην προέδρου και αδελφού του ιστορικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιδέλ Κάστρο, για υπόθεση που ανάγεται στο 1996.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει την Κούβα «εξαιρετική απειλή» για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια», υπογραμμίζοντας επανειλημμένα ότι είναι διατεθειμένος να «πάρει» τον έλεγχο της νήσου της Καραϊβικής, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τη Φλόριντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Κούβας για δεκαετίες ανατρεπτικών ενεργειών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί την Κούβα για «αντρεπτικές» ενέργειες κατά των ΗΠΑ, ρίχνοντας πίεση μέσω κυρώσεων και κατηγοριών κατά του Κάστρο, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης μετά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιθανά νέα στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν, μετά θα ασχοληθούμε με την Κούβα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν και, στη συνέχεια, να ασχοληθούν με την Κούβα, αναθέτοντας στον Μάρκο Ρούμπιο να «κλείσει συμφωνία».
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων και οικογενειών από την πρεσβεία στο Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας στο Ριάντ και των οικογενειών τους λόγω των συχνών επιθέσεων των Χούθι. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για αμερικανικές πρεσβείες σε Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δύο μέλη της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ απελάθηκαν

Οι ΗΠΑ απέλασαν δύο μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη που αγνόησαν εντολή να φύγουν μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η απόφαση ακολουθεί σχετική ενημέρωση από το Ιράν.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τον Νίκο Μαζιώτη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε την είσοδο του Νίκου Μαζιώτη στις ΗΠΑ, μετά την αποφυλάκισή του, εφαρμόζοντας νέους περιορισμούς σε άτομα συνδεδεμένα με ακροαριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανατοποθέτηση διπλωματών σε πρεσβείες στη Μέση Ανατολή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει να επαναφέρει διπλωμάτες στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που είχαν εκκενωθεί λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο.